Potvrdil to velitel mělnických profesionálů Zbyněk Štajnc, podle něhož je bílá nadílka do práce poprvé povolala ve středu večer.

„Před dvacátou hodinou jsme vyjížděli k Dobřeni, kde na silnici pod tíhou sněhu spadly tři velké stromy. Po jejich odstranění jednotka vyprostila jedno osobní auto," řekl šéf mělnických hasičů, jejichž cisterna na zpáteční cestě na špatně sjízdné silnici také zapadla. Ze závějí se hasiči dostali až po více než hodině díky silničářům.

Ve stejný den po třiadvacáté hodině pak mířili neratovičtí hasiči na pomoc autobusu, který uvízl na silnici u Sedlce na Praze - východ. K zásahu vyjel i vyprošťovací vůz z Mělníka.

Většinou to odnesly jen plechy

Středočeští záchranáři zatím zůstávají v klidu. Podle mluvčí Petry Effenbergerové sněhová nadílka nezpůsobila žádné větší problémy ani nehody, u nichž by museli zasahovat.

„Ze začátku, když začal sníh padat, pár nehod samozřejmě bylo, ale naštěstí nešlo o nic vážného. Většinou to odnesly jen plechy, řidiči na hůře sjízdném terénu logicky zpomalili," vysvětlila a dodala, že i sami záchranáři měli trochu starosti.

„Také naši řidiči to měli těžké, párkrát se stalo, že pacienti, kteří nevyžadovali akutní ošetření, museli na příjezd záchranářů chvíli počkat," připomněla Petra Effenbergerová. „Nicméně pacienti v život ohrožujících stavech ohrožení nebyli," dodala.

Čtěte také: Sněžení se silným větrem způsobilo vyšší počet výjezdů středočeských hasičů