Pouze Živohošť a Županovice na Příbramsku dostaly v rámci Slap dvojky. Luboš Mandík z příbramské hygienické stanice vysvětlil, že se snížila průhlednost vody, a to v důsledku zvýšeného obsahu chlorofylu způsobeného vyšším obsahem řas. „Navíc jsou vlivem přeháněk a bouřek na hladině zbytky vegetace,“ konstatoval.

Sinice na Orlíku

Orlík se sice proti měření ze sklonku července zlepšil, sinic ve vodě ubylo, avšak nadále zůstává hodnocení kvality vody stupněm 3. Koupání není třeba nijak omezovat – avšak citlivějším lidem, dětem a těhotným ženám hygienici doporučují, aby se po plavání osprchovali. „Jednoznačně doporučuji,“ zdůraznil v pátek Mandík.

Trojka se stejným doporučením zůstává písníku Bakov nad Jizerou – a nově přibyl ještě Nový rybník v Příbrami. Ke zhodnocení, jak se situace vyvíjí, boudou v pondělí odebrány nové vzorky.

Ilustrační foto
Takzvaný letní smog se vrátil zpátky do limitů

Dvakrát "za čtyři"

„Ještě horšího výsledku bylo dosaženo na Tyršově koupališti v Rakovníku, kde obsah sinic a chlorofylu je tak vysoký, že voda byla označena stupněm 4 – nevhodná ke koupání,“ konstatoval Mandík. Doplnil, že čtyřku dostal i rybník Jureček u Říčan na Praze-východ. Ten byl sice před sezonou čištěn, ale kvůli dlouhodobému nedostatku srážek mu chybí přítok – a za velice nízkého stavu vody v nádrži se extrémně pomnožil fytoplankton.

Ostatní sledované lokality nabízejí příznivé podmínky, jen někde je kvůli řasám zhoršená průhlednost vody. To platí například pro jezero Ostrá na Nymbursku či pro Proboštská jezera nebo přírodní koupaliště Vyžlovka na Praze-východ.

Zhoršená kvalita vody
* Voda nevhodná ke koupání:
- Tyršovo koupaliště v Rakovníku – vysoký obsah sinic a chlorofylu
- Rybník Jureček na Praze-východ – velice nízký stav vody v nádrži a extrémní nárůst fytoplanktonu; ukončen provoz

* Zhoršená jakost vody kvůli výskytu sinic – koupání je možné bez omezení, avšak lidem se sníženou imunitou, případně alergikům a malým dětem či těhotným ženám hygienici doporučují, aby se po vykoupání osprchovali:
- Všechny sledované lokality středočeské části přehradní nádrže Orlík (Lavičky, Popelíky, Trhovky, Podskalí na Příbramsku)
- Písník Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku
- Nový rybník v Příbrami

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Ilustrační foto
V horku se pořádně zapotí i záchranáři