Brod se stal určitým pojmem i pro příznivce zimní dovolené. Již od počátku 20. století projíždí místní běžkařské trasy po okolí.

"V okolí Brodu je při příznivých sněhových podmínkách utvořena hustá síť běžkařských tras vhodná jak pro začátečníky, tak i pro ty náročnější. Na mnohých půdách můžeme nalézt skutečně staré lyže, které pochází z počátků 20. století a po právu můžeme nazývat region jako rájem pro běžkaře," čerpá ze svých zkušeností obyvatel Brodu Josef Hovorka.

Ten se právě v okolí svého bydliště jako dítě naučil lyžovat, což později zúročil. „Lyže se dříve vyráběly z tvrdých materiálů, používal se především jasan, buk, habr, klenice či bříza. Dřevo se nejprve čtyři roky vysoušelo, poté napařovalo, ohýbalo a sušilo a ručně hoblovalo. Tedy daleká cesta k dnešním materiálům," řekl Josef Hovorka, který vytvořil mapy Brodu a okolí pro běžkaře.

Trasy vedou nádhernou krajinou

A to není všechno, na tratích kolem Brodu lze kroužit odpoledne po práci či po škole. A kdo má o trochu více času, může vyjet také k Památníku Vojna. Trasy vedou nádhernou krajinou v okolí Brodu. Tři trasy po okolí si nyní může za ideálních podmínek vyzkoušet skutečně každý.

„Právě zde jsem se naučil lyžovat, byly to začátky na stráních kolem Brodu, kdy po letech jsem měl možnost proniknout až do Švýcarska a v organizačním výboru připravovat závody Světového poháru v alpských disciplínách ve Wengenu nebo Lenzerheide," zavzpomínal Josef Hovorka.

Betlém italského typu z Valle di Ledro

Typické pro tento mikroregion je množství sněhu, který se zde drží ještě v době, kdy v okolí po něm už není ani památka. Počet dní se sněhovou pokrývkou se v posledních letech snížil, přesto v letošním roce panují prakticky ideální podmínky. Teploty v zimním období dosahují v průměru -3 °C až -20 °C.

"Projížďku na běžkách je možné si zpestřit i v okolí Památníku Vojna a poznat některé z příběhů na Naučné stezce Po stopách politických vězňů. Přímo v Brodě je k vidění betlém italského typu z Valle di Ledro a vánoční strom, který bude v Brodě až do Hromnic, což je 2. února," dodal Hovorka.

Čtěte také: Vojenské lesy vyhověly běžkařům a nebudou prohrnovat některé cesty