ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

„Až do včerejšího dne jsme měli dohromady tři respirátory pro internu, chirurgii a zubní pohotovost, o které jsme se střídali. Měli jsme jednu ústenku na člověka a směnu,“ připomněl primář Němec situaci z pohledu zdravotníků.

„Přesto však personál pracuje na maximum a dělá vše pro to, aby zajistil pacientům odpovídající péči,“ sdělila Deníku za ředitelství nemocnice Natálie Smoljaková. S tím, že soustředit veškeré úsilí na lůžková oddělení umožnilo i výrazné snížení počtu pacientů přicházejících do ambulancí. Mimochodem – jde o nemocnici se 144 lůžky (z toho je 40 lůžek na interním oddělení, 18 lůžek jednodenní péče v oborech chirurgie, ortopedie a gynekologie, šest lůžek na jednotce intenzivní péče – a také 80 lůžek následné péče).

Ilustrační foto.
Po seškrtání autobusů přichází řada na vlaky

„Ať už došlo k tomuto poklesu ze strachu z nákazy, nebo z ohleduplnosti ke zdravotnickému personálu, jsme za to velmi rádi. Chci apelovat na všechny naše pacienty, aby zvážili akutnost svých problémů – a neakutní problémy odložili až na dobu po epidemii,“ konstatoval primář Němec.

Za aktuální situace si nemocnice velmi pochvaluje dar v podobě 100 roušek, které ušila majitelka společnosti Happy Babies z netkaného textilu z nanovlákna s obsahem stříbra. Podle Smoljakové představují mnohem účinnější ochranu před nákazou než klasické jednorázové nebo bavlněné roušky. „Během včerejšího dne nemocnice od kraje obdržela 300 ochranných roušek a několik desítek respirátorů, což by doktorům mělo na nějakou dobu značně usnadnit práci – a především snížit riziko nákazy,“ připomněla Smoljaková čtvrteční pokrok.

Uvítají roušky i respirátory

I přesto se ředitel brandýské nemocnice Petr Zatloukal obrací na veřejnost s prosbou o pomoc – a to v takové naléhavosti, že pomohou i jednotlivé kusy. „Rád bych požádal občany Brandýsa nad Labem a okolí, pokud máte doma roušky nebo respirátory, které byste mohli postrádat, velmi bychom je uvítali,“ žádá ředitel. „Uvítáme i podomácku šité roušky,“ konstatoval s tím, že roušky mohou případní dárci nechávat na vrátnici nemocnice.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Na koronavirové testy mají pacienty posílat i praktici

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník