U čerpací stanice pohonných hmot v Tursku se v půl čtvrté polil hořlavinou muž, který už na první pohled působil dojmem člověka, jenž se opakovaně podíval na dno sklenky. Deníku to potvrdil Pavel Truxa ze středočeského ředitelství policie. „Údajně vyhrožoval, že se zapálí, ale k tomu nedošlo,“ konstatoval.

K tomu, zda mužovo počínání provázely nějaké požadavky, provolání či deklarace postojů, neměl Truxa informace. Připomněl však, že se potvrdilo podezření na silnou opilost: dotyčný nadýchal přes dvě promile. „Byla přivolána zdravotnická záchranná služba; zřejmě se bude zkoumat jeho psychický stav,“ doplnil.

22. března loňského roku došlo k výbuchu v chemičce Synthos při čištění nádrže a zahynulo šest dělníků.
Šest životů v Kralupech zřejmě vyhaslo kvůli lidské chybě

K tomu, zda mužovo počínání může mít spojitost s aktuálními událostmi v Praze (kde se nejen masivně připomíná 50. výročí sebeupálení Jana Palacha, ale také se rovněž v centru metropole jeden muž v pátek skutečně zapálil a v sobotu se ho další pokoušel následovat), se Truxa nechtěl vyjadřovat. „Byly by to jen spekulace,“ zdůraznil.

Další muž se pokusil upálit u Národního muzea.
Další muž se v Praze pokusil o sebeupálení, neúspěšně. Policie zasáhla včas

Na Václavském náměstí se zapálil muž:

Dalšího muže plameny skutečně zranily 

Odpoledne však zdravotničtí záchranáři převáželi na popáleninové centrum vinohradské nemocnice jiného muže z Prahy-západ, kterého plameny skutečně poranily. Stalo se to v Jílovišti. V tomto případě je však souvislost s politikou vyloučena; jednalo se o nešťastnou náhodu. „Došlo k vyšlehnutí plamene z kamen,“ řekla Deníku Tereza Fliegerová z centrály Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. S tím, že hasiči na místě skutečně byli – nicméně jejich zásah nebyl potřeba.

Ilustrační foto
Spící ženu málem zabil plyn z hadice v ložnici