V noci ze středy 13. prosince na čtvrtek 14. prosince bude tento roj nejsilnější.

„Nejvíce meteorů je vidět, když je to souhvězdí, z kterého meteory zdánlivě vylétají, nejvýše na obloze,“ podotkl amatérský hvězdář Jan Urban.

V případě meteorického roje Geminid, pojmenovaného podle souhvězdí Blíženců, se jedná o dobu přibližně někdy kolem šesté hodiny ranní. Zájemci, kteří by si chtěli užít „padání“ meteorů, musí proto stávat velice brzy.

„Musel by vstát ve čtyři hodiny a jít třeba na širé pole, kde ho nebude rušit veřejné osvětlení. Meteory bude mít přímo nad hlavou. Musí se pořádně zaklonit,“ dodal Jan Urban s tím, že je lepší se kouknout na srážkový radar, podle kterého je jasnější, zda bude četnost roje větší.

Meteorické roje

Zajímavostí je, že meteorické roje jsou pozůstatky komet. Když se kometa rozpadá, trousí za sebou "kamínky". Ty, když vletí do atmosféry, tak jich je tolik, že člověk vidí meteorické roje. Meteory mohou patřit buď ke kometě, nebo také k mateřským tělesům, které mají kolem sebe shluk "kamínků".

Výřez z celooblohového snímku bolidu ze 3. prosince 2017 pořízeného automatickou digitální bolidovou kamerou české bolidové sítě na stanovišti Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Světlé pozadí oblohy je způsobeno měsíčním úplňkem.
Astronomové z Ondřejova hledají vesmírné kamení. Schovalo se jim v Budějovicích
Videosouhrn Deníku – úterý 12. prosince 2017
Hon na papouška a větší než velké množství trávy: prohlédněte si nejlepší videa