Smečenským není jejich osud lhostejný a proto zdejší kulturní komise v sobotu uspořádala na fotbalovém hřišti Smečenské sportovní hry. Výtěžek této charitativní akce poputuje na speciální Péťův účet zřízený na Kontě Bariéry.

Podpořit malého chlapce a jeho maminku přišly v sobotu nejen stovky obyvatel města, ale i slavní sportovci. Kajakářka Štěpánka Hilgertová, atletka Denisa Rosolová, plavec a olympionik Rastislav Bizub, bývalý hokejista Radek Gardoň i současní Tomáš Redlich a Matěj Pekr.

Přispět finančně Péťovi a jeho mamince mohli účastníci sportovních her různými způsoby.

„Uspořádání sportovních her jsme měli v kalendáři naplánováno už rok dopředu. Vzhledem k neštěstí, které Péťovu rodinu ze Smečna potkalo, jsme se rozhodli jejich náplň pozměnit. Akce tak dostala zcela nový smysl. Lidé mohou finančně přispět do zapečetěné kasičky Péťová účtu u Konta Bariéry nebo třeba koupí známého klaunského červeného nosu," uvedla předsedkyně smečenské kulturní komise Lenka Iblová.

Celkem sto jedenáct kilometrů

Téměř všichni účastníci her, včetně známých pozvaných sportovců, se v horkém počasí postavili na start Běhu pro Péťu. Každý z nich pak absolvoval počet 375 metrů dlouhých oválů kolem fotbalového hřiště podle svých fyzických dispozic. Mezi nejvytrvalejší běžce patřili například smečenští fotbalisté, kteří se na trať vydali ve svých dresech.

„Běhu se zúčastnilo sto dvanáct lidí s celkem zdolali sto jedenáct kilometrů," poznamenala Lenka Iblová s tím, že pro Péťu a jeho maminku znamená tento akt obrovskou psychickou podporu.

Podpora od sportovních osobností

Ve prospěch Péti věnovali celým týmem podepsaný dres Jaromíra Jágra kladenští Rytíři, Štěpánka Hilgertová přivezla své startovní číslo, Denisa Rosolová tretry, cyklistické vybavení zaslal paralympik Tomáš Ježek.

Péťa a jeho maminka se vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a pokračující léčbě nemohli her zúčastnit, účastníky tak alespoň na dálku pozdravili velmi dojemným dopisem.

Čtěte také: Děti, učitelé i členové spolků běhali pro dívku s nemocí motýlích křídel