„Mě už to ani nepřekvapuje. Připadá mi, že zbyly nějaké peníze a je potřeba je rychle utratit, proto takové termíny. Podle mě ten, kdo nemá projekt v šuplíku, nemá moc šancí. My se nezapojíme. Nejsem uvolněný starosta, jsme malá obec s napnutým rozpočtem," poznamenal starosta jedné 
z obcí na Berounsku.

Starosta Králova Dvora Petr Vychodil se do Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech také zrovna nehrne. „Podpora cestovního ruchu je rozhodně důležitá a i naše město v minulých letech tímto směrem udělalo kus práce. Jmenovat může třeba postupnou rekonstrukci zámku nebo výstavbu nových cyklostezek," konstatoval pro Berounský deník Petr Vychodil.

V současné době se ale město zaměřuje na jiné cíle. „Máme jiné priority, které máme nastavené pro toto volební období. Řadu z nich máme už nastartovanou a nechceme na tom nic měnit. Zaměřujeme se na tři hlavní oblasti, a to na školství, výstavbu sběrného dvora a chodníky," upozornil Petr Vychodil.

Speciální seminář ministerstva

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo pro města a obce ke všem vyhlášeným národním programům speciální seminář ve středu 9. listopadu, kterého se zástupci berounské radnice zúčastní.

„Nejde jen o podporu cestovního ruchu v regionech, ale i územní plánování či bydlení. Jakmile se s detaily a podmínkami programů seznámíme, budeme se snažit najít v seznamu našich priorit vhodnou investiční akci, na kterou by bylo reálné 
v poměrně krátké době žádost o finanční prostředky zpracovat," uvedla mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová.

Peníze na památky i kulturní akce

Oslovená veřejnost by věděla, co si počít s 300 miliony korun, které jsou pro nový program na podporu cestovního ruchu určené. „Je to určitě správná věc. Myslím, že by si peníze zasloužily památky. Ale nemyslím tím jen ty velké, hrady a zámky, ale i ty menší, na které se zapomíná nebo na ně v rozpočtu prostě nejsou peníze," míní Aleš Korda z Berouna.

Veronika Smutná ze Zdic by také věděla, kam peníze nasměrovat. „Pokud to mají být peníze na podporu turismu, mohly by putovat na různé kulturní akce ve městech. Myslím si, že zajímavé festivaly, koncerty mohou také přispět k turismu a bylo by to zajímavé i pro místní. Mrzí mě, když se pořadatelé akcí potýkají
s nedostatkem peněz a kvůli tomu zanikají zajímavé nápady, protože se na ně nesežene dost financí," konstatovala Veronika Smutná.

Čtěte také: Příjmy z příjezdového cestovního ruchu stouply o 12 procent