Epxozice chce podle tvůrců představit „podnikatelský příběh pohádkových rozměrů o chudém ševci, který svou pílí, pracovitostí a odvahou z malé dílničky v neznámé vesnici Zlín vybudoval společnost světového formátu“. „Myšlenky a morální hodnoty zakladatele firmy Baťa, Tomáše Bati, rezonují do dnešních dní. Jsou stále živé a inspirativní, jako byly před sto lety,“ náměstkyně ředitelky muzea Olga Šámalová.

Speciální obuv navržená pro Expo

Na výstavě je na vybraných modelech představena dobová obuv a módní trendy v první polovině 20. století. K vidění jsou nejznámější typy dámské, pánské i dětské obuvi, například dnes již téměř zapomenuté modely „séglovek“ a meltonek nebo opět oblíbené dřeváky či perka. Nechybí ani ukázka obuvi z reptilie a sportovní obuv vyráběná firmou Baťa.

Pivo na Náplavce. Archivní foto.
Praha zakázala pít alkohol u stanic metra a v noci na Náplavce

„Baťovy dámské modely bych nosila i dnes,“ přiznala Pražskému deníku Olga Šámalová.

Vystavena je i speciální obuv navržená pro výstavu Expo v New Yorku v roce 1939, která nebyla vzhledem k politickým změnám v Československu v zahraničí nikdy prezentována.

Exponáty zapůjčené z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně doplňují dobové oděvy módních pražských salonů a doplňky ze sbírek Muzea města Prahy, reklamní letáky, tisky a fotografie z třicátých let 20. století.

Výstava potrvá do 2. října

Součástí výstavy je i ukázka výstavby Baťova paláce čili Domu služeb, postavenéhov duchu funkcionalismu v letech 1928–1929 na Václavském náměstí v Praze, který ve své době neměl v Československu obdoby. Kromě možnosti zakoupit si módní obuv nabízel totiž zákazníkům také oddělení pedikúry, správkárnu bot, dětský koutek, bufet s vyhlídkou i oddělení čištění obuvi.

Výstava na zámku ve Ctěnicích potrvá do 2. října.