Tentokrát sem zavítala i ministryně školství Kateřina Valachová, takže jedno z hlavních témat bylo jasné.

Jiřina Hančarová, zastupitelka města, která za organizací setkání stojí spolu s Janou Krumpholzovou, majitelkou lesní školky, prozradila, že diskuze byla skutečně vášnivá.

Čtěte také: Pozdější zápisy prvňáčků vítají učitelé i rodiče

„Ústředním tématem tohoto setkání se staly mladoboleslavské školky a školy. Byly otevřeny otázky týkající se inkluze, školských obvodů, partnerství školy a rodičů. Asi nejbouřlivější debata se ale vedla nad problematikou začlenění dětí cizinců, které neumějí česky, a jichž je v Boleslavi opravdu velké množství," uvedla.

Debatovalo se ale opět i o řadě dalších věcí, a došlo i na témata, která byla otevřena na první setkání, které se konalo vloni v září.
Řada problémů, s nimiž se tu ženy svěřily, se už totiž začala řešit. Jako velkou komplikaci tehdy zaměstnané ženy uváděly otevírací dobu školek, která v řadě případů koliduje s pracovní dobou, a vyzvedávání potomků je velký stres a boj o každou minutu.

Proto došlo k velkému průzkumu ve všech boleslavských mateřinkách, rodiče tu měli možnost vyplnit dotazník a vyjádřit se k tomu, zda by se jim líbila úprava provozní doby školky.

Ukázalo se, že v některých případech to potřeba bude, a město jako zřizovatel školek už na tom pracuje. Ke změně by mělo dojít už od příštího školního roku.

Zastínění hřišť

„Poukázaly jsme také na to, že ve městě je sice vcelku dost dětských hřišť a parků, ale už nikdo neřeší, že na mnoha místech je to v parných dnech k nevydržení, protože na hřiště a herní prvky svítí slunce. Díky našemu upozornění došlo nebo dojde k zastínění, rozšíření zeleně i vzniku dalších hřišť a sportovišť," vypočítává Jiřina Hančarová.

Jelikož významná část boleslavských žen pracuje pro Škodovku, řešila se také pracovní doba v automobilce. Už v prosinci se tady podařilo vyjednat zpružnění pracovní doby a takzvaný mobilní způsob práce, který ženám umožní lépe sladit zaměstnání a rodinu.

Čtěte také: Psycholožka: Tři měsíce navíc budoucím školákům prospějí