Aby se tyhle projevy tradiční lidové kultury nejen uchovaly, ale i rozvíjely (a také využívaly ve vzdělávání), prosazují krajští radní. Pomoci má zlepšení dokumentace dědictví minulosti, ale i lepší grantová podpora tradiční lidové kultury v obcích, v rámci kraje i v celé zemi či větší pozornost věnovaná dobrovolníkům, kteří se podílejí na mapování a šíření jejích prvků.

Vyplývá to z Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu ve Středočeském kraji na období 2019 až 2023, již radní v pondělí schválili. Kraj by se také měl také aktivněji zapojovat do aktivit ministerstva kultury – třeba nominací na titul Nositel tradice lidových řemesel, připomněl radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). Ocenil, že již od roku 2011 pomáhá šířit věhlas nositelů odkazu předků vyhlašování titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje. „A nesmíme zapomínat na popularizaci a prezentaci,“ upozornil na důležitost výstav, rozmanitých vystoupení i přípravy publikací.

Zájem o folklor ve středních Čechách
V kraji působí Regionální odborné pracoviště pro péči o tradiční lidovou kulturu při Regionálním muzeu v Kolíně. Dokumentuje například obřady, obyčeje, zvyky, hudbu a tanec či lidovou slovesnost, ale i řemesla a lidovou uměleckou výrobu nebo rozličné technologické postupy a dovednosti. Jeho činnost je provázána s Muzeem lidových staveb v Kouřimi, Polabským národopisným muzeem, Skanzenem Vysoký Chlumec, Skalním obydlím ve Lhotce u Mělníka nebo Muzeem vesnických staveb středního Povltaví, jež připravují řadu akcí. Kraj také každoročně pořádá Dny lidové architektury.

Ilustrační foto
Na silniční stojedničce se chystají velké stavby
Ani v důchodovém věku by lidé neměli slevit z aktivního života.
Průměrná délka života se mezi kraji liší až o čtyři roky