Chvála se týká loni dokončené hasičské zbrojnice se zázemím technických služeb – přičemž výjimečné je to, že se jedná o účelovou stavbu, u kterých je pořádání architektonických soutěží výjimečné. Avšak vyplatilo se to – nejen kvůli estetické hodnotě výsledné stavby, ale i s ohledem na provozní jednoduchost a snadnou údržbu, která nebude zbytečně zatěžovat rozpočet obce.

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno 191 objektů dokončených v posledních pěti letech; o hlavních oceněních rozhodovala sedmičlenná porota. Více předních cen získaly stavby v hlavním městě: revitalizace pražských náplavek, rodinný dům v Jinonicích, Základní škola Járy Cimrmana v Lysolajích. Mezi oceněnými projekty však mají zastoupení lokality z celé republiky.

V Praze se otevřely veřejnosti opravené kobky na náplavkách.
Podívejte se. Tyhle stavby z Prahy a okolí ohromily porotu cen za architekturu

Líbeznický komplex, vytvořený podle návrhu Lukáše Ehla a Tomáše Koumara, s nimiž spolupracovali Jan Lankaš a Jaroslav Malina jako spoluautoři, je v rámci vyhodnocení letošního ročníku prestižní architektonické soutěže hvězdou středních Čech. Hasičská zbrojnice, výslovně hodnocená slovy „za méně peněz více muziky“, je charakterizována jako objekt úměrný prostředí, decentní a čistý v detailu. Široké schodiště zároveň „umožňuje důstojný nástup do nového veřejného prostoru“.

Část patřící technickým službám odkazuje svým vzhledem na tradiční konstrukci vesnické hospodářské stavby. Je koncipována tak, že objekt zázemí pohledově odděluje pobytovou „reprezentativní“ část dvora od manipulační a skladové plochy. Celek hasičárny a technických služeb ještě ladí s třetím do party – bílou budovou domu služeb. Ostatně i barevnost objektů má význam; mimo jiné zdůrazňuje „společenské poslání staveb“.

Vlevo pupen jaterníku podléška: pod odhrnutými krycími šupinami jsou zřetelně vidět vyvinuté květy; vpravo podélný řez pupenem podbělu lékařského s vyvinutým květenstvím krytým pupenovými a stonkovými šupinami.
Běžné kytky kolem nás se chovají chytřeji, než se dosud soudilo