Zatímco v neděli žádný z nově potvrzených pacientů z Kutnohorska nepocházel – vesměs se jednalo o nejbližší okolí Prahy – v pondělí hygienici zaznamenali na Kutnohorsku tři.

Dva z nich mají vazbu na původní ohnisko výskytu onemocnění v malé firmě vyrábějící v obci Církvice přepravníky pro zvířata; jeden s ním nesouvisí, řekla Deníku Dana Šalamunová ze středočeské hygienické stanice. K církvickému ohnisku podle toho, jak zmapovali přenos nákazy, hygienici řadí i výskyt onemocnění u pracovníků kutnohorského výrobce elektroniky. Tam byly odebrány vzorky lidem, kteří se s nemocnými dostali do kontaktu – a na zprávy z laboratoří se v pondělí ještě čekalo. „Výsledky testovaných z Foxconnu zatím nepřišly“ konstatovala Šalamunová. Předpokládá, že zásadní zprávy by měly být k dispozici v úterý.

Nově hygienici v pondělí zaznamenali v celém kraji přírůstek v počtu sedmi pacientů, řekla Deníku Šalamunová. Za víkend a pondělí přidali do statistik vedle trojice pacientů z Kutnohorska ještě tři na Praze-východ, dále pak dva na Mělnicku a po jednom na Kolínsku a Nymbursku. Okres Kutná Hora je nyní nejzasaženější částí středních Čech: hygienici evidují 47 nakažených, přičemž nemocnost přepočtená na sto tisíc obyvatel dosahuje 63,36 pacienta.

Opětovné nošení roušek v Kutné Hoře v sobotu 11. července 2020.
OBRAZEM: Kutná Hora opět nasadila roušky

Sousední Kolínsko s 25 nakaženými dosahuje přepočtené hodnoty 24,61, čímž také předstihuje donedávna dlouhodobě nejkoronavirovější středočeský okres Praha-západ; nyní s nemocností 22,60 při 33 pacientech. Hned tři okresy, Mladoboleslavsko, Příbramsko a Rakovnicko, nemají aktuálně evidovaný ani jediný případ onemocnění. Poměrně blízko nule je i Benešovsko se dvěma pacienty – a vlastně i Kladensko a Mělnicko hlásící po čtyřech pacientech.

Ve Středočeském kraji je v současnosti registrováno dohromady 151 pacientů, kteří kvůli nákaze koronavirem stůňou. Od počátku pandemie bylo onemocnění covid-19, které koronavirus vyvolává, prokázáno již u 1317 lidí s trvalým bydlištěm ve středních Čechách. Již 1142 z těchto pacientů se vyléčilo a 24 zemřelo; zpravila však v důsledku jiných onemocnění a nikoli v bezprostřední souvislosti s koronavirem.

Ilustrační foto.
Zkušenost s koronavirem už má třináct stovek Středočechů