Děti i dospělí si u malých stolků pochutnávali na krému z domácích rajčat, pivní polévce a paštice s brusinkami. Nechyběly ani sladkosti, kterým vévodily čokoládový dort s tvarohem a broskvemi a jablka plněná čokoládou. Vše bylo připravené dle starých zámeckých jídelníčků.

Dny evropského dědictví

Také byste rádi ochutnali jídla, která se na zámku připravovala na počátku dvacátého století? Tuto možnost máte i nadcházející víkend 10. a 11. září, kdy gastronomické prohlídky zámku Hořovice pokračují. „Konají se při příležitosti Dnů evropského dědictví," připomněl kastelán zámku Hořovice Libor Knížek s tím, že tyto prohlídky patří k nejvíce navštěvovaným.

Gastronomické prohlídky, které mohou zájemci navštívit i nadcházející víkend, jsou rozdělené do dvou částí. 

Návštěvníci mohou přijít do kuchyně, kde najdou různé speciality. Mohou se zeptat i na recepty. Dále se mohou vydat na prohlídku, která je speciálně změřená na gastronomii. Trvá přibližně devadesát minut a lidé se dozvědí, jak na zámku probíhala snídaně, večeře i čaj o páté. I v rámci této prohlídky se podívají do zámecké kuchyně," doplnil kastelán Libor Knížek.

Etiketa a mnoho dní půstu

Při ní se lidé přenesli do minulého století, ke kterému patřily nejen výjimečné pokrmy, ale také etiketa a mnoho dní půstu.

Svěží výklad kastelána Libora Knížka přítomné nejen velmi zaujal a pobavil, ale návštěvníci se rádi zapojili do děje prohlídky a ptali se na další a další podrobnosti. Prohlídka se tak stala příjemným zážitkem.

Prohlídky s názvem Dny zámecké kuchyně se budou v sobotu a neděli konat každou hodinu, a to od 10.15 do 15.15 hodin.