To jsou stěžejní body programu veřejného zasedání středočeských zastupitelů, které je svoláno na úterý od 10. hodiny do budovy krajského úřadu na pražském Smíchově. Přijít se tam podívat může kdokoli – rozpravu i průběh hlasování lze ale sledovat také pohodlněji a odkudkoli; klidně i z vlastního křesla. Podobně jako už během minulých dvou jednání se chystá přímý videopřenos na krajském webu www.kr-s.cz.

Na program prozatím posledního předem naplánovaného zasedání (o harmonogramu těch dalších budou zastupitelé rovněž jednat) nechybí ani další témata, u kterých lze očekávat obsáhlejší diskuse – a zřejmě i roztržky mezi aktuálně vládnoucí koalicí a jejími kritiky z řad opozice. Debaty jistě budou provázet jednání o plánované podpoře pražských oslav 115. výročí motocyklové značky Harley-Davidson, které jsou i pro střední Čechy považovány za jednu ze stěžejních událostí roku v oblasti turistického ruchu. Hladké nakonec nemusí být ani volby nového předsedy kontrolního výboru zastupitelstva a členů všech výborů, i když konkrétní jména jsou předmětem jednání krajských politiků předcházejících zastupitelstvu.

K dalším tématům, u kterých lze předpokládat obsáhlejší rozpravu a nikoli jen stručné zdůvodnění následované všeobecným zvedáním rukou na znamení souhlasu, se řadí například zpráva o činnosti SIC – Středočeského inovačního centra – spojená i s žádostí o dotaci na rok 2018. Rozsáhlejší vysvětlení si asi vyžádají také jednání o podpoře provozu historických vlaků společnosti KŽC Doprava (Klubu železničních cestovatelů), známé například provozováním nostalgických vlaků vozících výletníky z Prahy do Posázaví či údolí Berounky: Posázavského motoráčku nebo Rakovnického rychlíku. Co říci nepochybně bude mít řada zastupitelů také k projednávání koncepce prevence kriminality na léta 2018–2021. Je ostatně otázkou, jak emotivně členové zastupitelstva přijmou třeba i návrh na změnu zasedacího pořádku v jednacím sále, který je reakcí na říjnové změny v krajské koalici.

Pozornost nepochybně vyvolají nejen témata, o kterých se bude hlasovat, ale i ta, o nichž se nakonec jednat nemá. To se bude asi týkat především zadávacího řízení na veřejnou zakázku pro zajištění obslužnosti kraje autobusovou dopravou uvedeného v původní pozvánce – tento bod jednání ale bude navržen na stažení z programu. Vyřazeno by mělo být také původně plánované jednání o dotaci na pachové ohradníky, které vybrané úseky silnic chrání před zvěří.

Lze očekávat, že bez ohlasu nezůstane na jednání zastupitelů ani aktuální rozruch kolem přípravy protismogových opatření v hlavním městě, kdy pražská radní Jana Plamínková (STAN) Středočechy dosti rázně sepsula: krajští radní z ANO a ČSSD podle ní kritizují návrhy údajných omezení, s jejichž zaváděním se v metropoli ve skutečnosti vůbec nepočítá: především znemožnění tranzitu či selekci aut podle poznávacích značek na hranicích metropole, a to i s omezením jízdy sanitek a dalších vozidel techniky integrovaného záchranného systému. Nic z toho podle Plamínkové není pravda – a středočeská opozice jistě bude chtít slyšet, kde krajští radní přišli ke svým informacím. Další handrkování může přinést také již delší dobu výbušné téma auditu v Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje.

Diplomy a pamětní medaile předali v úterý hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a krajský radní pro oblast bezpečnosti a ICT Robert Bezděk (oba ANO) osmnácti zástupcům středočeských hasičů, kteří působí jako vedoucí přípravek mladých hasičů.
Vychovávat si dorost hasiči dokážou už od tří let věku
Krajský úřad Středočeského kraje hostil v úterý tradiční vánoční výstavu, na níž vánoční dekorace a rukodělné výrobky nabídly zařízení sociálních služeb.
K vánoční atmosféře přispěly jak bezinkový likér, tak utopence