Časnější vyplácení přidělených peněz než letos není jedinou změnou, upozornila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ve všech programech, ve kterých žádosti posuzují hodnoticí komise, byla přepracována kritéria. Jejich nové pojetí platí pro rozdělování peněz v rámci humanitárního fondu, na kulturu a obnovu památek, na sportovní a volnočasové aktivity i na podporu dobrovolných hasičů a složek integrovaného záchranného systému. „Naším cílem bylo odstranit či alespoň minimalizovat subjektivní hodnocení žádostí tak, aby bylo jejich schvalování maximálně spravedlivé,“ vysvětlila hejtmanka.

K úpravám ve srovnání s loňskem došlo také v rámci některých grantových programů. Fond kultury a obnovy památek nově nabízí tematické zadání Podpora přípravy obnovy kulturních památek, v oblasti sportu a volného času se rozšiřuje se spektrum podporovaných aktivit – a dvě nová tematická zadání přibyla také k rozdělování peněz pro dobrovolné hasiče: na pořízení svolávacího a informačního systému a na podporu spolkové činnosti v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Změnila se rovněž Pravidla pro poskytování individuálních účelových dotací a darů ze Středočeského Fondu hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof a nově upraven je i Program 2017–2020 pro poskytování dotací ze Středočeského Fondu obnovy venkova. Nová bude také podoba smluv uzavíraných s úspěšnými žadateli.

Středočeské dotační fondy pro rok 2018:
- Středočeský Fond podpory dobrovolných hasičů a IZS 38 milionů korun
- Středočeský Fond kultury a obnovy památek 20 milionů korun
- Středočeský Fond sportu, volného času a primární prevence 25 milionů korun
- Středočeský Humanitární fond – tematické zadání Sociální oblast 35 milionů korun
Středočeský Humanitární fond – tematické zadání Zdravotnictví a zdraví 2020 2 miliony korun
- Středočeský Infrastrukturní fond – tematické zadání Životní prostředí 50 milionů korun
Středočeský Infrastrukturní fond – tematické zadání Podpora rozvoje a obnovy základních škol 110 milionů korun
- Středočeský Fond obnovy venkova 100 milionů korun
- Středočeský Fond hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof 30 milionů korun

Ivo Šanc
V čele středočeského kontrolního výboru se ocitl Ivo Šanc. Nečekaně