„Vždyť jsme tu teprve chvíli, řekla ke svému působení na hejtmanství, jež se zatím počítá na týdny.

Vedoucí odboru i oddělení

Nové lidi, s nimiž by vedení kraje včetně hejtmanky mělo být v těsném kontaktu, nyní kraj vybírá. Přehled „volných pracovních míst“, tedy vyhlášených výběrových řízení, ukazuje, že se hledají lidé pro organizování dění uvnitř i pro prezentaci navenek. Včetně vysokoškolsky vzdělaného člověka se znalostí angličtiny, němčiny nebo francouzštiny a zkušenostmi s řízením kolektivu, který stane v čele kanceláře hejtmanky. S úkolem řídit, organizovat a koordinovat činnost odboru včetně zastřešení oblasti komunikace s veřejností a zahraničních vztahů.

Tisková konference a odstranění vstupních turniketů v sídle hejtmanství Středočeského kraje.
Na středočeském hejtmanství padly bariéry. Radní odmontovali turnikety

Organizačními pracovníkovi, který bude připravovat podklady pro radní, zabezpečovat agendu komisí rady i výborů zastupitelstva, ale také vykonávat další administrativní a organizační činnosti nebo zveřejňovat informace na internetových stránkách, stačí vzdělání středoškolské.

Vysokoškolákem pak musí být ten, kdo se chce ucházet o vedení tiskového a PR oddělení. Samozřejmostí je, že se domluví anglicky a ideálně ještě dalším cizím jazykem, musí mít také minimálně pětiletou zkušenost s působením v médiích, profesní zběhlost i zkušenosti s řízením kolektivu. A co se v podmínkách výběrového řízení neuvádí: musí být připraven na to, že jeho činnost bude pod drobnohledem.

Jak hejtmanka Pecková, tak její statutární náměstek Martin Kupka (ODS) totiž mají v tomto oboru bohaté profesní zkušenosti. Kupka, tehdy ještě nestraník, ostatně právě tenhle post zastával v éře historicky prvního středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) – přičemž tehdy sbíral i prestižní ocenění. Nyní tato pozice není obsazena: Marek Rejman odešel z krajského úřadu ještě před volbami.

Ilustrační foto.
Kotlíkové dotace čekají na nášup peněz od ministerstva

Výběrových řízení je ale vypsáno více. Kraj se nyní také chystá obsadit post vedoucího odboru zdravotnictví. Dále hledá informatiky na pozici správce sítě a správce dat geografického informačního systému, kontrolora nebo technického pracovníka, který bude pracovat jako správce objektu.

Vlna výpovědí se nechystá

I když se nějaké obměny na vybraných postech schystají – záměr vyměnit ředitele krajské správy silnic je dokonce součástí programového prohlášení rady kraje a o vypsání výběrového řízení rozhodli krajští radní právě ve čtvrtek – nějaké personální zemětřesení se aktuálně nechystá. A to ani v rámci razantních úspor, jež jsou heslem příštího roku. Zásadnější propouštění na krajském úřadu tedy není v plánu.

Náměstek hejtmanky Věslav Michalik (STAN), který má v kompetenci oblast financí, vysvětlil, že jednak je třeba naplnit zákonné povinnosti – kraj tedy musí mít lidi na všechno, co má zajišťovat – jednak se vyhazov nejeví jako optimální cesta k úsporám. „Kvůli pěti platům odstupného si v rámci rozpočtu moc nepomůžete; za rok pak budete nabírat lidi znovu a ti mohou stát víc peněz,“ vysvětlil Michalik. Šetřit se však chystá třeba na spolupráci s externími subjekty. „Ne všechny potřebujeme,“ míní náměstek hejtmanky.

Aktuální „volná místa“ na krajském úřadu
- Kontrolor
- Odborný referent pro oblast informatiky – správce sítě
- Organizační pracovník
- Správce informačních a komunikačních technologií (správa dat GIS)
- Vedoucí odboru kancelář hejtmanky
- Vedoucí oddělení tiskového a PR
- Vedoucí odboru zdravotnictví
- Technický pracovník – správce objektu
Zdroj: www.kr-stredocesky.cz