To je jedna z aktuálních změn, na niž po pondělním jednání středočeského krizového štábu upozornil mluvčí kraje David Šíma.

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) upřesnila na facebooku, že smluv, které krajské týmy s komerčními ubytovateli rozjednaly, jsou zhruba dvě stovky. „Definitivně jich bylo uzavřeno několik desítek,“ upřesnila. Připomíná současně, že kraj může nechat prověřit, jaký servis za částky stanovené státem běženci dostávají: „V případě, že v některém z nabízených ubytovacích zařízení bude podezření na nedostatečnou úroveň ubytování, pověří krizový štáb zástupce hygieny, hasičů či policie místní kontrolou.“

Placení jen po registraci

Krajský úřad připomíná, že pro uzavření smlouvy je nutné, aby kapacity ubytování byly zaregistrovány v databázi humanitární pomoci HUMPO, s níž pracují KACPU; krajská asistenční centra pomoci Ukrajině. Odkazuje současně na formulář, kde je možné kapacity pro ubytování uprchlíků zaregistrovat pro doplnění databáze: survio.com/survey/d/V8F4D8T9O3F5U2N3K.

Rybář a cestovatel Jakub Vágner.
VIDEO: Jak pomoct tonoucím? Rybář Jakub Vágner radí se středočeskými záchranáři

Ve vztahu k obcím Šíma upřesňuje, jaká částky mohou získat: „Platí kompenzace stanovené rozhodnutím vlády: 200 korun za nouzové přístřeší včetně stravy za osobu a noc, 200 korun za osobu a noc v případě nouzového ubytování. Pokud obec pronajala prostory od komerčních ubytovatelů, bude jí kompenzováno maximálně 250 korun za osobu a noc.“ S dodatkem, že v případě, že jde o využití bytu, je úhrada stanovena stejně jako u soukromých ubytovatelů: 3000 korun za osobu a měsíc, maximálně však 12 tisíc.

Jak samosprávy, tak komerční ubytovatelé se kvůli informacím o uzavírání smluv o kompenzacích mohou obrátit na krajskou informační linku, která je na telefonním čísle 800 710 710 k dispozici v pracovních dnech mezi osmou a patnáctou hodinou. „Pro kompenzace za ubytování v soukromí spustilo ministerstvo práce a sociálních věcí aplikaci, která je dostupná na adrese davkyuk.mpsv.cz,“ upozornil Šíma na další pondělní novinku. Tam je pak třeba vybrat položku „příspěvek pro solidární domácnost“.

Dva Berouny navíc

Z jednání krizového štábu vyplynulo, že ve středních Čechách je nyní registrováno přes 40 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. „Počet osob s uděleným pobytovým oprávněním v souvislosti s válkou na Ukrajině dosáhl ve Středočeském kraji již počtu 40 804,“ uvedl Šíma. Což lze vnímat tak, že z pohledu počtu obyvatel v kraji přibyly dejme tomu Beroun plus Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Nebo každé z těchto měst dvakrát. Krajská asistenční centra hlásí, že počty uprchlíků, kteří se přicházejí registrovat, se v posledních dnech snižují.