To se týká třeba i útulku v Lysé nad Labem, kam vozí opuštěné a nalezené psy nejen z části nymburského regionu, ale také z Boleslavska. V útulku běžně bývají umístěny desítky psů, nyní jich mají v péči patnáct.

„Za současné situace nám trochu dělá starosti shánění peněz na provoz, ale samozřejmě za to, že zvířata nachází nové domovy, jsme šťastní. Zlom nastal s počátkem koronavirové krize. Lidí zřejmě doma cítí potřebu starat se o někoho, mít nějakého přítele na blízku. Do rodin zamířila opravdu řada pejsků. V současné době tu máme spíše ty větší, určené třeba na hlídání,“ řekla provozovatelka útulku Eva Čápová.

Podobně hovoří i majitel rakovnického hotelu a útulku pro psy Luděk Březina. „Loňský covidový rok byl pro psy v útulku přínosem, protože lidé, kteří museli zůstat z práce doma o ně měli větší zájem a podařilo se umístit i některé starší, nebo problémovější psy,“ povšiml si. Podle jeho slov mají přednost menší psi před většími, bez ohledu na to, zda se jedná o čistokrevné zvíře nebo voříška.

Katamarán najel pod mostní díl a zespoda jej zvedl. Jištěn šesti lany pak plul i s mostem několik metrů proti proudu.
VIDEO: Most přes Labe odstranili pomocí speciálního katamaránu

Na svých sedmdesáti psech zůstává útulek Bouchalka u Buštěhradu. Jeho majitelka Eugenie Sychrovská vidí pozitivní změnu v tom, že se zastavil příliv nových psů. „Je pravdou, že v době covidové pejsci moc nepřibývají. Řada lidí si je naopak od nás odvedla už v první vlně. Dokud budou dospělí i děti zavření doma, patrně se to asi moc nezmění. Spíše se ale obávám chvíle, až omezení pominou. Očekávám naopak velký nápor a přetlak opuštěných zvířat,“ nevidí budoucnost až tak růžově.

Potvrdila také větší zájem o malé psy. Smůlu mají ti větší a zvláště černí. Jako příklad uvádí dlouhodobého klienta, který je zřejmě křížencem labradora. „Je nám vděčný, přinesli jsme ho jako kostru potaženou kůží, poté co byl vytažen ze silážní jámy. Zájemce o něj se nenašel,“ dodala Sychrovská.

Také v Kutné Hoře rozhodně psí útulek nepraská ve švech. Naopak. „Už při první vlně koronaviru bylo patrné, že jsou lidé více doma a mají více času, tudíž si rádi pořídí nějakého psího kamaráda, kterému teď mají možnost se více věnovat. Jak na jaře, tak na podzim jsme měli méně svěřenců, než je v tuto dobu obvyklé,“ konstatoval vedoucí útulku Pavel Pallendal.

Krásný exemplář užovky. Ilustrační foto.
Nebezpečný had v Jenštejně byl asi jen přelud. Nikdo ho nenašel ani neviděl

Rovněž z kolínského Psího domova hlásí nezvykle malý počet psů. Od začátku roku jich přijali deset a všechny se podařilo vrátit původnímu majiteli. Aktuálně jich útulek obývá pět, z nichž dva jsou ubytováni dočasně, po dobu hospitalizace majitelů. „Uvidíme, jak se situace s příjmem pejsků vyvine dál, člověk neví dne ani hodiny,“ komentovala situaci vedoucí útulku Alice Vlková.

Pomáhá i povinné čipování

Na Berounsku aktuálně také neřeší problém s přibývajícími psy. O opuštěná zvířata se starají v Ekocentru Zvířecí pohoda ve Bzové. Jeho jednatelka Veronika Novotná vidí velký přínos v zavedeném povinném čipování. „V loňském roce díky čipování našlo přes 90 procent ztracených psů své majitele. Musím říct, že povinnost čipování psů, jež platí od ledna minulého roku, je velmi dobrá věc, která nesmírně usnadňuje majitele ztraceného pejska dohledat,“ doplnila Veronika Novotná.

S užitečností čipování souhlasí i Jaroslava Tichá z mělnického Útulku pro zvířata v nouzi. V dřívějších letech čítal jejich stav šedesát nebo sedmdesát psů. Aktuálně jich mají v péči kolem třicítky. „Nevím, jestli to úplně přičítat koronavirovému stavu. Každopádně ale pomohlo povinné čipování, u řady psů se podařilo najít jejich majitele,“ vysvětlila Jaroslava Tichá.

Cesta do školy.
Kolik času děti ušetřily, když si nešly pro vysvědčení? Někdo spoustu

Čipování, koronavirus, ale i boj proti množírnám vidí jako tři zásadní faktory Marie Palková z útulku v Příbrami – Lazci. „Do rodin šli i takoví psi, kteří by za širší nabídky zřejmě u nás zůstávali. Jsme tak zhruba na polovině běžného stavu,“ odhadla Palková. Aktuálně mají v útulku osm pejsků, pamatují ale i časy, kdy jich bývalo přes dvacet. Podobně jako její kolegyně z Buštěhradu se však obává, že se trend obrátí ve chvíli, kdy skončí omezení a lidé opět vyjedou na dovolené.

Zájem byl i o štěňata

Nárůst zájmu o štěňata v souvislosti se začátkem koronavirových opatření zaznamenali na Benešovsku. Natálie Jägrová se věnuje opuštěným psům a kočkám jako provozovatelka útulku v Opřeticích u Bystřice. „Větší zájem, něž o dospělé psy, byl zpočátku koronakrize o štěňata. Běžně volá tak jeden zájemce o štěně za měsíc, tehdy jsem ale měla i tři telefonáty týdně,“ má zkušenost Natálie Jägrová. V současnosti už ale větší zájem o zvířata neeviduje. „Spíš zvířat přivážených do útulku ubylo,“ doplnila provozovatelka útulku z Opřetic.

Na Boleslavsku o otevření prvního útulku aktuálně bojují. Původně měl být otevřen už v loňském roce, ale údajně kvůli komplikacím s koronavirem se protáhly stavební práce. Situaci prý také komplikuje nevyhovující voda v hájence v Březně, kde má útulek stát. „Měli bychom otvírat v únoru, zatím ale nevím, jestli se tak opravdu stane,“ uvedla Alena Klesová ze Spolku pro opuštěná zvířata MB, která se má o budoucí útulek starat. Zatím tak končí zatoulaní a opuštění psi z Boleslavska v útulku v Lysé nad Labem v sousedním Nymbursku.