Odchyt mladých koní začal v 10 hodin dopoledne. Dohlíželi na něj odborníci z Krajské veterinární správy a pracovníci odboru životního prostředí votického úřadu. Podíleli se na něm ale i strážníci votické městské policie a přizvaní chovatelé, kteří zvířata převáželi do náhradních ustájení v Hrachově a Prosenické Lhotě.

Proces odchytu byla zvláštní podívaná. Mezi koně na zasněženou pastvinu zamířili veterináři. Vyhledávali označené kusy a veterinářka s foukačkou je pak zasahovala šipkami s uspávacím prostředkem. První šipku si na svém hřbetě odnášelo hříbě.

I když rychle začalo podléhat zklidňujícímu prostředku, snažilo se ještě chvíli držet krok se skupinou koní, která od balíků slámy zamířila dál na pastvinu. „Jestli se rozutečou, budeme je nahánět do večera," poznamenal votický strážník Luboš Bindl. „Některé označkované kusy jsou přeznačené, asi chovatelem," poukázal v nastalé chvíli na detail jeden z veterinářů.

Mezitím se hříbě, které klopýtavě následovalo dospělé koně, podařilo oddělit od stáda a obklíčit. Na hřbet se mu vrhl votický strážník a povalil ho na bok, aby se malému koni dalo nasadit vodítko. To už byl na pastvině přepravní box.

Koně bránili klisničku

Veterinářce se opodál podařilo zasáhnout uspávacími šipkami další vybraný zanedbaný kus. Klisničku. Ta si sice nechala přes hlavu navléci vodící provaz, ale vzápětí se začala vzpouzet a táhla svého uchvatitele dál na pole. Po chvilce se zklidnila.

To už si ale nastalé situace všimli čtyři hřebci, kteří se rozhodli klisničku před lidmi chránit. Ospalé zvíře se oddaně nechalo vést k přepravnímu vozíku, hřebci se ale odcházející kobylky nehodlali vzdát. Nabíhali na „koňáky" i strážníky. Ti je museli zahánět točením provazů a vodítek.

Kobylka se nakonec nechala dovést k vozíku, kde už odpočívalo hříbě. Když s pomocí lidí nastoupila, přepravní box se vydal na cestu do Centra Ochrany fauny ČR v Hrachově u Sedlčan.

Pondělní odchyt koní zaměstnal mnoho lidí, kteří chtěli nebohým zvířatům pomoci. Ten nejdůležitější člověk ale u celé akce chyběl - majitel stáda Jiří Vondruška z Jankova. „Neúčastnil se ani prvního šetření a označování zvířat, které podle veterinářů potřebují péči," řekl Martin Rataj, místostarosta města Votice, které jako obec s rozšířenou působností odebrání koní nařídilo.

Čtěte také: Otřesný případ: u popelnice v Děčíně někdo svázal kočku