Mezi nejaktivnější obce v kraji dále patří Líšnice na Praze-západ a Čakovičky na Mělnicku, informovala mluvčí sčítání Jolana Voldánová. Pomyslnou „top desítku“ pak doplňuje sedm obcí, které všechny leží v okrese Praha-východ. „Na opačné straně žebříčku pak jsou Čejkovice, Bludov a Děkanovice,“ upozornila; v tomto případě jde o obec na Benešovsku a dvojici obcí na Kutnohorsku. Ještě to ale nic neznamená: on-line sčítání trvá až do 11. května.

Sčítací aktivitu ve všech 1144 středočeských obcích najdete ZDE.

Leták Českého statistického úřadu s informacemi o Sčítání 2021. Pozorným příjemcům neuniklo, že se na něm nachází symbol nůžek s linkou vyznačující, kde by se měl papír rozstřihnout. Užití tohoto symbolu nicméně postrádá logiku.Leták Českého statistického úřadu s informacemi o Sčítání 2021. Pozorným příjemcům neuniklo, že se na něm nachází symbol nůžek s linkou vyznačující, kde by se měl papír rozstřihnout. Užití tohoto symbolu nicméně postrádá logiku.Zdroj: Český statistický úřadJiž od soboty 17. dubna také sčítací komisaři začnou do domácností, které se zatím nesečetly on-line, roznášet formuláře v listinné podobě. Voldánová upozorňuje, že se tak bude dít v předem oznámených termínech. „Z důvodu ochrany zdraví a s ohledem na současnou situaci s covid-19 budou komisaři předávat formuláře před domem,“ upřesnila. I poté, co převezmou papírový dotazník, však lidé budou mít nadále možnost rozhodnout se pro vyplnění elektronického formuláře na webu scitani.cz nebo v mobilní aplikaci.

Od začátku sčítání již Český statistický úřad (ČSÚ) podle informací Voldánové obdržel přes 2,6 milionu elektronických sčítacích formulářů. „Sčítání běží přes dva týdny, sečtených máme více než pět milionů osob,“ připomněla 1. místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová. „Všichni mají stále možnost využít elektronický formulář a sečíst celou domácnost, stejně jako pomoci se sečtením těm, kteří si na to sami netroufají,“ doporučuje využívat právě elektronickou verzi.

Sčítání lidu, domů a bytů v ČR v roce 2021
Středočeši sčítání lidu fandí. Příkladem jsou celé republice

Pracovníci České pošty také nyní roznášejí lidem do schránek letáky se základními informacemi o sčítání, jež mimo jiné upozorňují, červené na bílém, že „každá odpověď může ovlivnit, jak bude život v naší zemi vypadat“. A Deník zaznamenal, že se na leták někteří příjemci podívali skutečně pozorně. Neušlo jim totiž, že je na něm vyznačeno, kde se má papír rozstřihnout. Najít smysl použití tohoto symbolu se však nepodařilo.

„Top 10“ nejaktivnějších obcí při Sčítání 2021 ve středních Čechách
- Doubravčice (Kolínsko): 71,2 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Líšnice (Praha-západ): 71,1 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Čakovičky (Mělnicko): 70,8 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Radějovice (Praha-východ): 69,4 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Mirošovice (Praha-východ): 68,3 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Káraný (Praha-východ): 68,2 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Sluštice (Praha-východ): 67,0 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Nový Vestec (Praha-východ): 66,2 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Herink (Praha-východ): 66,1 odeslaného formuláře na 100 bytů
- Hrusice (Praha-východ): 65,6 odeslaného formuláře na 100 bytů

Zdroj: Český statistický úřad; údaje nepředstavují podíl sečtených bytů v dané obci v procentech, protože za jeden byt je možné odeslat více formulářů

Ilustrační foto
Lepší atmosféru mezi mládež má vnést milion a půl od kraje