VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kde se vzala tradice svatomartinské husy? Podle legendy světce „prozradily“

Střední Čechy – Blíží se svatomartinské hody; k těm neodmyslitelně patří víno a pečená husa. To ví přece každý; ale víte proč? Sv. Martina slavíme 11. listopadu. „Svátky svatých se světí na den, kdy zemřeli – v ten den se vlastně narodili pro nebe,“ vysvětlil datum Ján Halama, kolínský farář.

9.11.2018
SDÍLEJ:

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.Foto: Deník/Karel Pech

Sv. Martin má za sebou zajímavý příběh – byl biskupem v Tours ve Francii, narodil se v dnešním Maďarsku jako římský občan – a původně byl voják, řekl k historii farář Ján Halama. Ten také vyprávěl, jaký příběh se ke svatému Martinovi váže ještě z dob, kdy sloužil císaři jako voják. „Jednoho večera viděl žebráka, kterému daroval polovinu svého pláště. V noci se mu zdálo, že s tou polovinou pláště šel Ježíš a řekl mu, že to dal vlastně Ježíši – že co udělal jednomu z nejmenších, to udělal jemu,“ vyprávěl. To byl moment obratu Martina – voják zanechal válčení, stal se křesťanem a posléze knězem, který založil klášter nedaleko Tours.

Se sv. Martinem souvisí ještě jedna legenda – která možná vysvětluje, proč na tento svátek končí husy na pekáči. „Je to legenda, zda se to tak stalo, nevíme – sv. Martin byl poustevník, který kolem sebe shromáždil následovníky a mnichy. Když zemřel biskup z Tours ve Francii, tak si lidé zvolili Martina jako nového biskupa,“ řekl. Jenže ten se před delegací schoval v jedné z pousteven. „Měly ho ale prozradit husy svým kejháním, takže ho lidé našli a udělali jej biskupem,“ uvedl Ján Halama. A tak se stala husa – někde i polovina pláště – atributem sv. Martina.

Tradice svatomartinských hodů na husách ale může mít i prozaičtější vysvětlení, kdy se spojila přirozená lidová tradice s tradicí sv. Martina. „Podzim souvisel i s tím, že se zabíjely husy, dělaly se poutě a svatomartinské trhy – a husa byla vždy tradičním pokrmem,“ dodal farář Ján Halama.

Na svatomartinské hody můžete vyrazit na spoustu míst ve Středočeském kraji: zmínit můžeme například svatomartinské hody v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Odehrají se 11. listopadu od 11 do 18 hodin. Budete moci ochutnat husí speciality, chystá se i degustace mladých svatomartinských vín.

Svatomartinské víno 2018 a husička se zelímNa svatomartinskou husu můžete vyrazit i na Kolínsku, například na Chateau Kotěra, které nabízejí hned několik chodů složených z husích specialit. Vedle pokrmů z husy můžete najít na svatomartinském menu v Hotelu Theresia v Kolíně např. Zvěřinovou paštiku, ale třeba i dýňový koláč s karamelem.

Pokud chcete vyrazit na událost, která vám nabídne svatomartinská vína, pak byste si neměli nechat utéct Svatomartinská vína a slavnosti v obchodním centru Olympia v Mladé Boleslavi. Událost se odehraje 11. listopadu, slavnostní přípitek a začátek organizátoři určili na 11 hodin a 11 minut. Degustovat budete moci desítky svatomartinských a mladých vín různých moravských vinařů.

U vína ale ještě můžeme tématicky zůstat: svatomartinský vinný košt se odehraje také v Brandýse nad Labem na zámku. Vína můžete ochutnat od deseti vinařství 11. listopadu od 10 do 20 hodin.

Na výborné jídlo i víno láká Křivoklát v neděli 11. listopadu. A pochopitelně nemůže chybět ani hudba – na místě zahraje cimbálovka. Doprovodný program začne už v 10 hodin, kde se návštěvníkům předvedou šermíři, od 14 do 19 hodin zahraje právě cimbálovka, v prostoru Galerie u kamen budete moci ochutnat mladé víno a jiné pochutiny.

Mladá svatomartinská vína, vypečená husa – na to láká restaurace Atrium, které zve na tradiční Svatomartinskou neděli ve Slaném na Kladensku. Svatomartinská vína otevřou organizátoři v 11 hodin.

Tím ale výčet svatomartinských hodů rozhodně nekončí; spousta hospod i restaurací chystá své menu, případně si neváhají takové speciality připravit i lidé doma. Patříte mezi ně? Ať už si husu nenecháte ujít, nebo nehodujete, vzpomeňte na příběh svatého Martina – a jak se neváhal podělit o svůj plášť s člověkem, který pomoc potřeboval.

Autor: Jakub Šťástka

9.11.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 17 600 Kč Pracovníci pro přípravu rychlého občerstvení PRACOVNÍK VE VÝROBĚ POTRAVIN - jedosměnný provoz/denní. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17600 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme zaměstnance do výrobny lahůdek na HPP – denní směna., Pracovní doba po-pá 6:00-14:30 + každá třetí sobota 03:00-06:00. Možnost zkráceného pracovního úvazku (35hod týdně) po-pá 7:00-14:30., Platové ohodnocení: nástup 17.600 Kč hrubého za plný úvazek (8h denně),, základní plat se zvyšuje adekvátně výkonu + prémiová složka mzdy, , Vyžadujeme: pracovitost, zručnost, spolehlivost, pečlivost, dobré komunikační schopnosti, a nekonfliktní přístup ke kolektivu. Zkušenost s výrobou potravin vítána., , Nabízíme práci v zavedené rodinné firmě. Tato práce je vhodná pro osoby, které nechtějí, pracovat na směny. Možnost zkráceného úvazku pro osoby, které mají děti ve, školním/školkovém věku a potřebují mít ráno možnost je odevzdat do školy/školky a, odpoledne zase vyzvednout., , Životopisy prosím zasílejte na e.mail nebo doneste osobně do prodejny (Purkyňova ul.,, Nymburk) a vyčkejte na telefonickou výzvu k osobnímu pohovoru!!!, , Zaměstnanecké výhody : Prémiová složka mzdy při kvalitním výkonu prac.činnosti. Možnost dovolené ve zkušební době.. Pracoviště: Jiří fiala, s.r.o., Purkyňova, č.p. 2089, 288 02 Nymburk 2. Informace: Jan Fiala, . Výroba - Výroba Pracovnk údržby budov 14 000 Kč Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících prostor ÚDRŽBÁŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: Jde o práci v domově pro seniory v Libici nad Cidlinou a v Domovech rodinného typu v Opolanech a Pátku (údržba těchto objektů a majetku). Péče o pořádek a čistotu v objektech a kolem těchto objektů (sekání trávy, dohled nad odvozem odpadu, zajištění schůdnosti přístupových cest, odstraňování sněhu a ledu, výmalba pokojů apod.) Oprava a údržba vybavení a zařízení, diagnostika závad a jejich řešení. Zajištění větších oprav a revizí, technických prohlídek. Rozvoz stravy a prádla. Sledování čerpání energií (el. energie, tepla, teplé a studené vody). Úzká spolupráce s vedoucím podpůrných služeb a dalšími pracovníky organizace. Plnění dalších úkolů (inventarizace majetku, stěhování nábytku, převozy věcí, nákupy a objednávky, dovoz klientů apod.) , , Požadujeme: aktivní užívání řidičského oprávnění skupiny B, manuální zručnost, uživatelskou práci na PC, komunikativnost, ochotu k týmové spolupráci, výhodou je zkušenost s cílovou skupinou, , , Nabízíme 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, nárůst mzdy po zkušební době, příspěvek na stravování, práci v přátelském kolektivu, pozice vhodná pro aktivní důchodce nebo pro osoby s invalidním důchodem (max. 1. stupeň)., , Pokud Vás informace o pracovní pozici zaujaly - ozvěte se nám! Rádi Vás přijmeme do našeho týmu! V případě zájmu kontaktujte Pavla Apolena, tel. 739 385 544. Pracoviště: Domov pro seniory libice nad cidlinou, Husova, č.p. 2, 289 07 Libice nad Cidlinou. Informace: Pavel Apolon, +420 739 385 544. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 8 000 Kč Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech PRACOVNÍK/CE ÚKLIDU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 8000 kč, mzda max. 9000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme: spolehlivost, , Kontaktujte nás e.mailem nebo telefonicky v době od 8:00 - 16:00 hod.. Pracoviště: Inus příbram s.r.o. - nymburk ul. komenského, Komenského, č.p. 835, 288 02 Nymburk 2. Informace: Dragounová Dagmar Ivan Neckář,, +420 724 088 115,773 832 270. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři POMOCNÝ KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: příprava pokrmů podle daných postupů v duchu zdravého stravování;, , Kontaktovat nás můžete telefonicky nebo e.mailem.. Pracoviště: Jiří pohořálek provoz, Pionýrů, č.p. 50, 290 01 Poděbrady 1. Informace: Pavel Pipek, +420 602 384 717.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Bohemie Poděbrady (v rudém) vyhráli doma okresní derby nad Vykání 2:1.
31

Bohemia v okresním derby doklouzala pro tři body

Ilustrační foto.

Proč je negativní myšlení důležité

Kouč Pavlíček chválil gesto Kučery: Tohle stojí za předání ceny fair play

Byšice /FOTOGALERIE/ – Byli horší, přesto se nakonec mohli radovat ze zisku dvou bodů. Ty fotbalisté Milovic vyválčili v dalším zápase krajské I.B třídy na trávníku Byšic. Brankář Ondřej Fišer lapil v penaltovém rozstřelu dvě „pentle“ a druhý bonusový bod byl na světě. Všechno ale zastínil domácí útočník Lukáš Kučera, který úmyslně zakopl pokutový kop v normální hrací době.

Plameny spolykaly tři miliony korun

Lysá nad Labem /VIDEO, FOTOGALERIE/ – K požáru domu vyjížděli hasiči v sobotu tři minuty po poledni do ulice Zámecká v Lysé nad Labem.

Restaurátor Vích zachraňuje sochy ze zrušeného hřbitova

Nymburk - Nymburk za finanční podpory Ministerstva kultury postupně restauruje náhrobky ze hřbitova, který v letech 1967 až 1969 ustoupil stavbě zimního stadionu. Sochy a pomníky jsou nyní umístěné v areálu Starého děkanství.

Bývalým spoluhráčům dal dva góly, to bylo ale málo

Poděbrady - V rámci 10. kola Krajské ligy hokejistů očekával poděbradský zimní stadion pikantní souboj s Mělníkem. Tým, ve kterém v loňské sezoně kromě trenéra Boháčka působili i Příhoda, Vernek a Cafourek, držel v západní skupině třetí místo. Domácí duel nezvládli a všechny body brali hosté.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT