Trvá na tom, že od počátku čelí procesu s politickým pozadím, jeho cílem bylo jednak poškodit sociální demokracii, jednak zbavit se přímo jeho samotného jakožto výřečného a nepříjemného protivníka. Na této vlně se podle něj politici vezou dodnes – přičemž Rath sepsul mimo jiné prezidenta Miloše Zemana či premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO); ministři spravedlnosti napříč politickými stranami nezůstali stranou.
Nejviditelnější z 11 obžalovaných, který vinu zcela odmítá, se ohrazuje proti práci policie, státního zastupitelství i soudů. Podíl na trestné činnosti, která je mu kladena za vinu, v plném rozsahu popírá; to, jak vše popisuje státní zástupce Petr Jirát, podle něj ani nedává logiku. Pokud se v policejnících odposleších objevují zmínky o penězích, jednalo se podle Rathova vyjádření o shánění sponzorských příspěvků na volební kampaň sociální demokracie. Nic jiného prý zachycené zvukové záznamy neprokazují – a rozhodně nelze dovozovat, že by se mělo jednat o úplatky.

Dlouho očekávaný audit Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS), který se stal i předmětem politických třenic, je hotový a neobsahuje nic dramatického. Na pondělí tiskové konferenci to uvedl radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO
Nezákonnosti na správě silnic audit neodhalil

Ve svém proslovu bude pokračovat v úterý – přičemž naznačil, že to by již svou řeč mohl dokončit. V kauze odstartované zatýkáním v roce 2012, jejíž soudní projednávání se vleče již od roku 2013, tím budou závěrečné řeči u konce. Následně předseda senátu Robert Pacovský oznámí, kdy vynese verdikt. Dá se předpokládat, že to bude až v dubnu. Jisté je, že ať padne jakékoli rozhodnutí, případ se přesune před odvolací senát – tedy k Vrchnímu soudu v Praze.

Ilustrační foto.
Na trať mezi Mochovem a Čelákovicemi se mají vrátit pravidelné vlaky