Problém v láhvi

Pokud takové předměty (byť by se jednalo třeba jen o lastury sebrané na břehu moře, hřebínek z želvoviny, jakých na trhu nabízeli stovky, nebo ptačí pírko) objeví celníci, problém je na světě. Omezení mohou být i nečekaná, svěřil se Deníku Michal z Berouna. S přítelkyní si vyrazili do Thajska, přičemž slíbil, že přiveze dárek: láhev alkoholu s ještěrkou.

„Možná se nám podařilo vyhnout maléru díky Němcům, kteří bydleli vedle; říkali, že jejich kamarádi právě takové flašky zaplatili dvakrát,“ připomněl. S tím, že alkohol s kobrou – pokud to prý přeložili dobře – zabavili na letišti celníci. Důvod? Tihle hadi jsou chránění.

To, že právě takovéhle suvenýry patří k častým dovolenkovým omylům, mohou potvrdit i celníci z Letiště Václava Havla Praha. Láhve s hady rozhodně při kontrole zavazadel nejsou zadržovány jen ojediněle. Nejběžnější jsou ale přírodniny ve své původní podobě. „Celníci se setkávají s různými druhy korálů, lastur a mušlí, které si turisté přivážejí jako suvenýr, připomněla Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu.

Ilustrační foto.
Protikuřácký zákon přinesl pokuty za 89 tisíc

Malér z neznalosti

Přikyvovat může Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí, která stojí v čele oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES odboru ochrany přírody. Za nejčastější nelegálně dovážené suvenýry z dovolené je podle jejích slov možno označit tvrdé korály. „Mnozí turisté je nasbírají na pláži, aniž by tušili, že se jedná o chráněný druh a nikoliv kámen,“ připomněla.

K často zadržovaným suvenýrům se také řadí výrobky z hadí a krokodýlí kůže. A rovněž masti i další přípravky tradiční čínské medicíny (jejichž součástí mohou být nejenom chráněné rostliny, ale třeba i tygří kosti, rohy sajgy nebo medvědí žluč). Leckdy také výletníci přijdou o převážené rostliny; zvláště o orchideje či kaktusy. Omezení dovozu se tedy vztahuje nejen na živé organismy, ale i jejich části a výrobky z nich.

„Doporučujeme všem cestujícím směřujícím do zahraničí, aby se před odjezdem informovali o zákazech a omezeních,“ radí Miškovská. Informace lze najít na webech celníků i inspekce životního prostředí.

Ilustrační foto.
Střetů se zvěří přibylo, příčin může být řada

Problémové suvenýry z dovolené
- Živá zvířata a rostliny včetně kaktusů a orchidejí
- Lastury a upomínkové předměty vyrobené z korálů
- Výrobky z kůží hadů a ještěrů (od řemínků k hodinkám přes peněženky až po boty a kabelky)
- Preparované přírodniny včetně hmyzu, suvenýry ze slonoviny, želvoviny, peří či exotických dřev
- Produkty tradiční asijské medicíny
- Regionální speciality (šála z vlny tibetské antilopy, výrobky z vlny lamy vikuňa, exotické hudební nástroje, láhve alkoholu s naloženým plazem, ale i větší množství kaviáru)

Zdroj: Celní správa ČR, Česká inspekce životního prostředí

Zdravotnický výcvik HZS Středočeského kraje.
Hasiči v lese trénovali, jak bojovat o život