Již tradičně se tam konala prodejní vánoční výstava spojená nejen s nabídkou adventních věnců a dalších vánočních dekorací, ale rozmanitých rukodělných výrobků. Věcí i věciček schopných potěšit skutečně všechny smysly. Nechyběly totiž třeba zvonečky z keramiky i z kovu, vonné svíčky či ručně připravovaná mýdla. A samozřejmě rozmanité dobroty; těch bylo na výběr nepřeberně. Vánočních i nevánočních: vedle cukroví, vánoček či perníčků šly na odbyt pečivo, štrúdly, škvarkové placky – a dokonce i sklenice s utopenci či nakládaným hermelínem s česnekem. Prostě vše, co vzniká pod rukama klientů sociálních zařízení nebo v chráněných dílnách.

Po svátcích svícen sníte

Našel se i výrobek, který postupně může posloužit různým účelům. „Po Vánocích to můžete sníst,“ nabízel jeden z produktů přivezených z Domova Dolní Cetno na Mladoboleslavsku jeho pracovník Pavel Šlapák. Ukazoval přitom na svícny vyrobené z perníku. Jasným hitem nabídky, kterou z Dolního Cetna přivezl, ovšem byly lahvičky.

„Bezinkový likér, který vyrábíme společně s klienty od sběru po jeho přípravu, je vlastně likérem našich babiček,“ vysvětlil s tím, že tenhle produkt ani chválit nepotřebuje. „Kdo si vzal loni, ten se vrací, konstatoval s tím, že ze sedmdesáti přivezených lahviček po necelých dvou hodinách už zbývalo jen deset.

„Neměla jsem to celý rok,“ potvrdila jedna z návštěv nic. Ta ale ukazovala na flaštičky v sousedství: na přírodní šťávy bez chemie; mátovou či kopřivovou. A také ty šly na odbyt náramně. Napomáhala tomu ostatně i Šlapákova výmluvnost. Těžko by někdo hádal, že tenhle muž v domově pro seniory pracuje jako údržbář a řidič schopný zaskočit všude, kde je třeba. „Vlastně holka pro všechno: skoč, podej, přines – tak jako je to i v jiných domovech,“ přiblížil, jak to přišlo, že tentokrát vyrazil do Prahy v roli prodejce.

Vzácná mláďata tygra malajského dostanou v neděli v pražské zoo jména od kmotrů ze skupiny Laura a její tygři.
Křtiny tygřích mláďat proběhnou v první adventní neděli

Keramika pro radost

S obchodnickou zdatností si počínal handicapovaný David, který společně s rodiči nabízel keramiku vlastní výroby. „Podívejte se třeba na tenhle červený svícen – nebo tadyhle mám zvoneček, který krásně zvoní,“ vybízel kolemjdoucí. Deníku řekl, že nejžádanější jsou z jeho dílny džbánečky, květináče – a teď i postavy andílků. A když z jeho dílny, platí to doslova. „Já to točím – a mamka s taťkou malujou,“ vysvětlil.

Davidův tatínek pak doplnil, že oni přijeli jako rodina; nereprezentují žádný ústav či jinou sociální instituci. Pro syna místo nesehnali – a tak se rozhodli jednat: pronajali si dílnu, kde se mohou věnovat výrobě keramiky. „Snažíme se mu udělat radost, když nemůže nikam dojíždět,“ osvětlila maminka souvislosti. Finanční stránku věci zhodnotil sám David: „Leze to do peněz.“

Předměty s příběhem a duší

To že i věci nabízené ostatními vystavovateli nevznikly na kšeft, ale byly vyrobeny nejen šikovnýma rukama, ale i srdcem, se nejlépe ukázalo při odchodu z krajského úřadu. V kontrastu s tím, co nabízely stánky na nedalekém trhu. Pak bylo snadné pojmenovat, co bylo k mání v úřední budově: předměty s příběhem, které mají duši. Ty, u nichž jejich tvůrce nemyslel na počet kusů a dokázal v nich zanechat kus sebe samého…

Však také mezi návštěvníky vánoční výstavy nebyli jen lidé z kanceláří (kteří dominovali před 13 lety, kdy se tato akce konala poprvé). Již tradiční předvánoční prodej, k němuž krajský úřad vedle vlastních příspěvkových organizací začal zvát také neziskovky, přilákal i řadu návštěvníků v kabátech a bundách: příchozích zvenčí. Mimochodem – u vstupu Deník nezaznamenal jakékoli komplikace ani zdržení, i když se po nedávné zlodějské návštěvě na hejtmanství hovoří o větším dohledu na pohyb návštěvníků. To se však vztahuje pouze na dobu mimo úřední hodiny.

Karta Lítačka. Ilustrační foto.
Radní schválili rozšíření Lítačky. Radnice dostanou z hazardu 128,544 milionu

Rozhodování nebylo snadné

Bezmála šest desítek vystavovatelů, mezi nimiž převažovaly domovy seniorů zřizované krajem, přivezlo do Prahy nejen zajímavé výrobky, ale i spoustu dobrých nápadů. „Třeba tyhle ozdobičky z bukvic; to by mě nenapadlo,“ slyšel Deník od jedné z návštěvnic. Inspirativní byly třeba vánoční dekorace z větviček či velmi pozoruhodné kombinace šišek a šitých ozdob.

Šité věci ostatně klienti zařízení sociálních služeb vyrábějí pozoruhodné. Dokonce opakovaně se návštěvnice vracely k výrobkům šicí dílny Farní charity Beroun. Nebylo jednoduché odnést si tašku s konkrétném vzorem, když lákavých motivů se nabízelo hned několik. „Pracuje u nás šest žen, které šijí všechno: taštičky, větší tašky, chňapky, polštáře, panenky,“ řekla Deníku pracovnice charity Miloslava Hajducká.

Její slova přerušila zájemkyně o tašku. O dárek pro sestru. Ani její rozhodování nebylo jednoduché. Ptala se proto, zda si těch několik, mezi nimiž váhala, může vyfotit mobilem a snímky poslat sestře. Ať si vybere sama.

Někdy skutečně nebyla volba snadná. A platilo to i jinde. Třeba u stánku s nabídkou náhrdelníků tak Deník zaslechl: „Ne, prosím, už mi další neukazujte; já bych je chtěla všehny…“ K nepřehlédnutí pak byl největší a také zřejmě nejdražší exponát prodejní výstavy: propracovaný proutěný sněhulák doplněný i osvětlením. Za 1500 korun.

Duch Vánoc už v listopadu

Středočeský krajský úřad byl zcela určitě místem, kde v Praze v úterý nejvíckrát zaznělo přání hezkých Vánoc. I když je listopad, výstava skutečně dokázala přivodit již sváteční pohodu – a to i bez vůně punče. A jestliže dalším cílem je ukázat, jak jsou klienti sociálních služeb šikovní, podařilo se to dvojnásob. Leckterým poskytovatelům služeb také takovéto nahlédnutí k sousedům přineslo inspiraci i podněty pro vlastní práci. A že také nějakou korunu je fajn – avšak peníze tentokrát zjevně nebyly tím hlavním.