Třebaže se nevyskytlo cokoli podezřelého, co by naznačovalo, že se někdo vloupal do některé z chat nebo karavanů, policisté považují za přínos i svou viditelnou přítomnost v rekreačních oblastech, jež v období zimního klidu rádi vyhledávají rozmanití nenechavci. Podobné kontroly tedy mají pokračovat i v dalších týdnech a měsících. Přispívají prý k tomu, že vloupaček v posledních letech rok od roku ubývá.

Chatařům policisté nechávali na dveřích kontrolní lístky – a policejní preventistky také lidem z chatových osad předávaly letáky s radami zaměřenými na zabezpečení majetku. Doporučují rovněž stáhnout si do chytrého telefonu volně dostupnou aplikaci nazvanou Zabezpečte se, nabízející opatření pro rozmanité situace.

Formule na dálnici D4.
Policisté vypátrali řidiče formule na D4

„Do této činnosti byli zapojeni policisté územního odboru Příbram, kteří mimo jiné oblast kontrolovali i ze vzduchu pomocí bezpilotních prostředků: dronů s termovizí,“ upozornila Čermáková. Zmínila i příslušníky dobříšského obvodního oddělení a zapojení oddělení služební kynologie sídlícího v Domašíně. Díky účasti policistů poříčního oddělení Slapy vybavených lodí schopnou převážet i čtyřkolku bylo možno dohlédnout také na hausbóty či chaty v blízkosti řeky a budovy ve špatně přístupném terénu.

Za důležitý policisté považují také kontakt s místními obyvateli, jichž pár žije celoročně téměř v každé osadě. ,,Ke mně se za ta léta nikdo nevloupal, ale k několika vloupačkám tady došlo,“ poznamenal jeden z nich. „Co vím, tak se tady občas kradou loďky – ale se sousedy si majetek navzájem hlídáme. Jsem rád, že ze strany policie takovéto kontroly probíhají,“ ocenil.

Třebaže policisté při páteční kontrolní akci neodhalili žádné vloupání, je pravděpodobné, že jejich návštěva chatových osad na Příbramsku nakonec nemusí zůstat bez konkrétního úlovku. „Získali důležitý poznatek k podezřelé osobě, který budou dále prověřovat,“ konstatovala Čermáková.

Ilustrační foto.
Rozbíjel auta na parkovišti. Způsobil škodu za 37 tisíc korun
Tak takhle rozhodně ne! Ilustrační foto.
Chvilka nepozornosti a volně položená kabelka je pro zloděje ráj