Vyhrál. V úterý se stal novým hejtmanem Středočeského kraje.

Josef Řihák, stále ještě starosta Příbrami, včera poprvé usedl do hejtmanského křesla v krajském sídle v pražské Zborovské ulici. Koleno ho stále bolí, berli má opřenou o zeď. Jedna zásadní změna ale od doby našeho posledního setkání nastala. V jeho tváři se zračí spokojenost, je plný energie a dobré nálady.

Bouchání do stolu? Až krajní varianta

Do stolu na krajském úřadě ještě nebouchnul. „Nejprve musí předcházet všechny možné varianty jednání. Bouchnutí je krajní varianta, poslední mez," naznačuje, že jednou se tak ale klidně může stát. Při rozhovoru se tak ale nestalo.

Jeho první den v úřadě znamenal schůzku za schůzkou.

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák

Po celou dobu rozhovoru sedí za stolem, z fotografie na stěně ho „kontroluje" maminka a syn. Spolu s přítelkyní velké opory jeho současného života. „Mamince jsem včera volal. Když mne slyšela, měla radost. Vypadalo to, jakoby měla druhé Vánoce. Dlouho jsme se totiž neviděli, nebyl čas. A syn? Ten dnes přijede do Příbrami, takže si jistě popovídáme. Máme toho na srdci oba dost," rozpovídal se novopečený hejtman, kterého doma večer čeká přítelkyně a tři psi – středoasijský pastevecký pes, velký knírač a jack russell teriér.

„Se psy a přítelkyní do lesa na procházku zatím nemůžu, to víte, zase to koleno," rozpovídá se o rodině a vzápětí zabrousil tam, kde je jeho parketa – do krajské politiky. Začíná vysvětlovat, co všechno chce v rámci kraje změnit, koho bude kontrolovat, kam bude „investovat" své síly, o podpoře dobrovolných hasičů, o tom, co je v jeho podání Akce H. To všechno si přečtete už v pondělním vydání Deníku.

Za Nwelatim je vidět obrovský kus práce

Jisté je, že stále tvrdí, že chce jednat s opozicí. Tu vede jeho neúspěšný volební sok Raduan Nwelati z ODS, primátor Mladé Boleslavi.

„Považuji za úspěch, že jsme si dvě tak rozdílné povahy, pan Nwelati a já, dokázali sednout k jednomu stolu a v rámci povolebních jednání debatovat. Nedohodli jsme se, i proto jsme v koalici s komunisty. ODS tu šanci měla, nabídli jsme ji, oni to nevyužili. Vážím si toho postoje ale víc, než toho, jak jednala TOP 09 s paní Helenou Langšádlovou. Ti řekli, že jsou v opozici a že s námi jednat nebudou. A mimochodem, za Raduanem Nwelatim v Mladé Boleslavi a Danem Jiránkem v Kladně je vidět obrovský kus práce, to se musí uznat. Ať si každý říká, co chce," přemítá a pravidelně usrkává čaj s medem.

Před sebou má i talíř s nakrájenými jablky a hroznovým vínem, které se snaží v pravidelných intervalech ukusovat. Právě životospráva u Josefa Řiháka pokulhává. Schůzka za schůzkou, spousta stresu, cestování. Tvrdí, že tady chce zapracovat.

„Já ráno nedokážu posnídat, tak jsem to vždycky doháněl až večer. To není dobré. Takže teď mi tady připravují tenhle talíř. Za ty poslední dny jsem snědl tolik ovoce a zeleniny, jako za celý rok."

Pro statnou postavu je nejvhodnější plavání

Hejtman Josef Řihák se ještě více rozzáří, když přichází řeč na pohyb. Těší se totiž na chvíli, kdy se opět ponoří do bazénu. Plavání je tím pohybem, který jeho statné postavě a problémům s koleny může prospět.

„V Příbrami jsem chodil do bazénu pravidelně, teď ale nebyl čas. Zase ten čas! Ale to přijde," věří, a když se ho těsně před skončením setkání ptám, jak by ho měli lidé oslovovat, zda pane Řiháku, pane hejtmane, pane doktore, chvíli se zamyslí, ale pak má jasno. „Předně jsem Řihák, ale zase člověk něčeho dosáhnul, někam se vydrápal, tak proč ne. Když mne někdo osloví pane hejtmane, nebudu skrývat, že mne to nepotěší. Jsem chlap ješitný…," dodává ve dveřích na rozloučenou pan hejtman Řihák.

Rozhovor s Josefem Řihákem přinese náš deník v pondělním vydání našeho listu.