Právě po hejtmance požaduje okamžité vysvětlení nezvykle vysokých odměn několika úředníků krajského úřadu, o nichž v pondělí informoval web Seznam Zprávy – sice bez uvedení jmen, ale s vysvětlením, že čísla hovořící o ročním příjmu převyšujícím 1,5 milionu korun vycházejí z odpovědí krajského úřadu, jehož se server podle zákona o svobodném přístupu k informacím dotazoval na výši platů lidí z hejtmančina okolí.

V souvislosti s odhaleními Seznamu Kupka předkládá seznam otázek, na něž chce odpovědi právě od Jermanové – a pranic ho nezajímá, že ta už v pondělí vydala stanovisko, že výši odměn neurčují volení politici, ale je to věcí nadřízených příslušných úředníků. A na základě informací Seznamu prý sama požaduje vysvětlení od ředitele krajského úřadu Jiřího Holuba. Svůj požadavek Kupka uvádí jasně: žádá konkrétní odpovědi – a chce je od hejtmanky. S tím, že pokud by snad nepostačovaly jeho dotazy krajského zastupitele, také žádá o odpovědi podle zákona o svobodném přístupu k informacím – tedy 106/1999 Sb.

Jaroslava Pokorná Jermanová
Dvoumilionový zaměstnanec na kraji. Je to v pořádku?

Kupka, jenž už v pondělí výši odměn pro vybrané úředníky kraje v podstatě označil za urážku práce těch ostatních, v úterý toto stanovisko zopakoval. „Přístup ANO ve vedení úřadu není jen nehospodárný, ale i demotivující vůči desítkám a stovkám úředníků, ředitelům nemocnic a příspěvkových organizací,“ konstatoval. Patrně tím vyvolá reakci, že úřad volení politici nevedou; úředníci podléhají toliko svým nadřízeným, taktéž úředníkům. A ti musí umět výši mimořádných odměn zdůvodnit a doložit úspěšným splněním mimořádných úkolů, jak už v pondělí uvedla hejtmanka. Její stanovisko nicméně Kupka v úterý označil za „další ukázku papalášského jednání, kdy vedení kraje a ANO opovrhuje jak dalšími zaměstnanci, kteří nejsou na jejich výplatní pásce, tak občany kraje“. Zdá se tedy, že výše odměn pro skupinku krajských úředníků se může stát jedním z hlavních předvolebních debat.

Právě Jermanové a kolegům z klubu zastupitelů ANO (a zřejmě i řediteli úřadu Holubovi) předkládá středočeský krajský klub ODS čtveřici otázek – či požadavků:
1. poskytnutí údajů o pracovních pozicích odměňovaných úředníků, jejich zařazení do odborů krajského úřadu a jejich agendách;
2. přesná zdůvodnění jednotlivých mimořádných odměn za období leden 2018 až červenec 2020;
3. doplnění údajů o řádných a mimořádných odměnách za období leden až červenec 2020;
4. v zájmu zachování dobrého jména všech zaměstnanců krajského úřadu a jeho příspěvkových organizací sdělení jmen příslušných zaměstnanců.

Přinejmenším kolem požadavku na zveřejnění jmen se mohou objevit podobné rozpaky jako v někdejší kauze takzvaných dohodářů – odměn pro externisty pracující v letech 2017 a 2018 pro kraj na základě dohod o provedení práce či o pracovní činnosti. Tehdy se opozice z řad STAN a ODS také domáhala konkrétních údajů o jménech, avšak dostalo se jí odpovědi, že s ohledem na ochranu osobních údajů nelze vyhovět, pokud konkrétní lidé nedají se zveřejněním svých jmen souhlas. A – nedali.

Zasahovat na Krajský úřad Středočeského kraje ve Zborovské ulici na pražském Smíchově přijeli v úterý kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu.
Policie zasahovala na hejtmanství Středočeského kraje. Prověřuje externí smlouvy

V aktuální kauze odměn zaměstnanců žádá ODS vše: konkrétní jména, konkrétní skutky, konkrétní částky. „Chceme vědět, za co každá jednotlivá odměna byla, jakou práci za to dotyční odvedli a jestli nešlo o obcházení, nebo dokonce porušení zákoníku práce,“ řekl Kupka. „Dobré zaplacení kvalitních odborníků je důležité – tady jsme ale svědky nepřiměřených odměn v porovnání i s nejlépe placenými odborníky, ať už jde o ředitele nemocnic nebo vedení dalších významných příspěvkových organizací kraje,“ míní.

Naznačuje současně, že již uskutečněné srpnové zasedání krajských zastupitelů, jež uzavřel přípitek na rozloučenou, nemuselo být před říjnovými volbami posledním. Pokud se nedočkají uspokojivého vysvětlení k výši odměn, opoziční strany (což je vedle ODS ještě STAN a dvojice zástupců TOP 09) prý jsou připraveny požadovat svolání mimořádného zasedání středočeského zastupitelstva.