„Dali si požadavek prodloužit lhůtu o 45 dní - s ohledem na rozsah znaleckého posudku," sdělila začátkem týdne mluvčí města Pavlína Svobodová. 

To prý poněkud zkomplikovalo řešení problému. „V tuto chvíli ale ještě není jasné, zda takto dlouhé prodloužení lhůty my, jako město, akceptujeme," dodala Svobodová.

Zbourání dráhy

Ačkoliv je hřiště již několik měsíců přístupné, lanový park město oficiálně neotevřelo. Podle posudků od odborníků z Českého vysokého učení technického nejsou některé prvky parku bezpečné. Lanová dráha podle norem nevyhovuje ani pro sport, ani v oblasti bezpečnosti.

Zhruba před několika týdny starosta Jindřich Vařeka k lanové dráze s ohledem na posudky uvedl, že bude lepší ji zbourat a nahradit ji jinými prvky, což by se neobešlo bez navrácení dotačních peněz.

Návrhy na záměnu prvků

„V průběhu samotné realizace během loňského roku jsme několikrát jednali s městem o možné záměně prvků lanového centra z důvodu zvýšení bezpečnosti celého projektu, například snížení výšky jednotlivých atrakcí, výměnu lanovky za barmský most a další. Veškeré návrhy ale město odmítlo a trvalo na zhotovení dle projektové dokumentace," komentoval v květnu postupy města jednatel příbramské firmy MTStav Martin Pečenka.

Připomněl, že při stavbě lanového centra byl postup prací a jejich kvalita průběžně kontrolována a odsouhlasována zástupci objednatele, technickým dozorem investora a zodpovědným projektantem, a to bez jakýchkoliv výhrad či námitek. „Celou stavbu si objednavatel (město Příbram) převzal bez vad a nedodělků. Dílo bylo zkolaudováno a byl na něj vydán bezpečnostní certifikát od Strojírenského zkušebního ústavu," poznamenal Pečenka.

Hřiště za 11 milionů korun

Lanové hřiště je konstruované pro děti od 9 let s minimální výškou 140 centimetrů. Menší děti ho mohou využívat jen v doprovodu dospělé osoby. Maximální váha je omezena na 120 kilogramů.

Celkové výdaje na realizaci projektu vyšly na zhruba 10,9 milionu korun. Skutečná dotace byla vyplacena v celkové výši zhruba 8,8 milionu korun, což je 85 procent celkových způsobilých výdajů.

Čtěte také: Nic nevyhovuje, tvrdí další posudky na lanovou dráhu v Příbrami