Na velkoplošných panelech s fotografiemi a informacemi návštěvníci uvidí, jak se v kraji podařilo obnovit 11 zanedbaných míst a objektů. Stejnojmenný projekt národní výstavy, který běží už deset let, je spojený i s hlasováním na internetové adrese cestamipromen.cz o nejkrásnější změnu.

Výstava nejen představuje, jak se zanedbaná místa podařilo proměnit do krásy, ale také může posloužit jako tip na výlet. Takovým lákadlem se mohou stát třeba nedávno konzervované objekty zříceniny minoritského kláštera v Benešově. Za pozornost ale stojí i další přihlášená místa. Například kompletně rekonstruovaná tvrz Malešov, opravená výpravní budova nádraží v Neratovicích či klášterní alej ve Slaném, kam se vrátily tři restaurované sochy. Díky odhodlání spousty lidí, ale i pozornosti dárců se daří odít do krásného šatu řadu dalších zanedbaných staveb i zákoutí. A vracet jim smysl – a tím i nový život. Ať už jde o kapličky, křížky u cest, parky nebo třeba místa, kde si mohou hrát děti.

Ilustrační foto
Vydáváním účtenek se některé kempy nezatěžovaly

Venkovní výstavku (která společně se středočeskými představuje také proměny u sousedů v Praze a v krajích Královéhradeckém a Pardubickém) pořadatel, jímž je Asociace Entente Florale CZ – Souznění, přesune po prázdninách do Říčan. Tato asociace mimo jiné také každoročně organizuje hlasování o titul Nejkrásnější nádraží ČR. Na www.nejnadrazi.cz může kdokoli do 9. září nominovat svou oblíbenou stanici nebo zastávku.

Panely představující změny za blízkými i vzdálenějšími humny si v roztockém muzeu bude možno prohlédnout do posledního srpnového čtvrtka. Už na nacházející středu, na 22. srpen, se tam navíc chystá velká sláva: setkání těch, kdo se do projektu zapojili. V historickém sále muzea také vlastníci obnovených objektů převezmou pamětní cedulky a drobné dárky.

„Jsem rád, že i v letošním jubilejním ročníku výstavy jsou zachycené proměny středočeských míst,“ chválí středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Karel Horčička (ČSSD). „Výstava se dá brát jako inspirace pro ostatní – a mimo jiné je také dobrým rádcem, kam na výlety,“ připomněl, že představované příklady hodné následování určitě stojí za vidění nejen na fotografiích.

Ilustrační foto
Sirkou si v přírodě neškrtnete. Ani zapalovačem