Upozornila, že staré zvyky si návštěvníci mohou připomínat ve skanzenech, ale i na mnohých hradech či zámcích. „Jaro lze přivítat také vycházkou do přírody na Křivoklátsku, Kokořínsku nebo v Brdech. Pokochat se kobercem z bledulí je možné třeba na Loučeňsku,“ nabízí Vurbsová rozmanité cíle výletů.

Zrovna o středočeských lokalitách s bledulemi leckdo nemá zrovna velký přehled. Nedaleko Loučeně na Nymbursku, přesněji v blízkosti Mcel, leží bledulová stráň v lese jménem Čtvrtě; na svahu v okolí pramene Studeckého potoka. Vlastně jde ale o rokli, kde z terénního zlomu vytéká množství pramenů. „Ty potom napájejí Bahna, což je řada mokřadů s výskytem vzácných rostlin. Kromě bledulí tady na jaře objevíte stráně rozkvetlé i tisíci květy podléštěk, sasanek, dymnivek, orsejů, fialek a petrklíčů,“ připomněla Vurbsová, že podívaná je mnohem barevnější.

Jaro mýma očima.
OBRAZEM: Jaro mýma očima

Upozornila současně na jarní rostliny v přírodní rezervaci Mýto podél meandrující Rokytky při rozhraní středních Čech a Prahy-Nedvězí. Tam lze obdivovat koberce rozkvetlých sasanek a dymnivek. Jiné rozkvetlé pomezí je u míst, kde střední Čechy přecházejí ve Vysočinu. Bělostí bledulí tam láká přírodní rezervace Velká a Malá Olšina jižně od Zbýšova na Kutnohorsku.

Jaro na vsi je výstava národopisného charakteru, kterou je od předposlední březnové soboty možno nejen zhlédnout, ale vnímat i dalšími smysly ve skanzenu v Přerově nad Labem na Nymbursku. Dokonce již o tři dny dříve pozdravili jaro v Kutné Hoře; i s Mařenou a Mařeňákem. Na začátku dubna se k vítání jara připojí třeba v Mělníku – a stranou nezůstane ani skanzen v Kouřimi na Kolínsku, kde sezonu zahajují od 4. dubna.

Jaro jako roční období, které symbolizuje nový začátek, připomíná Marek Černoch, který je pověřen řízením krajské turistické centrály. „Tak proč nezačít letos na jaře objevovat krásu středních Čech?“ vybízí. „Jarní program je nabitý – a nabízí vyžití opravdu pro každého. Po návštěvě oslav jara je možné vyrazit na procházku, koncert, výstavu, zasportovat si nebo poznávat nespočet historických památek,“ připomněl – přičemž poznamenal, že na své si v přírodě na jarním vzduchu mohou přijít i děti nebo zamilované páry.

Mimochodem – už jste šlápli do pedálů v Brdech, na některé z nově vyznačených cyklistických tras, které obklopuje nedotčená příroda? Cyklostezky ale lákají k vyjížďkám po celém území středních Čech…

Panenka k adopci - k dohledání na stránkách www.unicef.cz
Ukažte dětem charitu pomocí jehel a nití, vybízí školy hejtmanka
Dětský domov se školou v Býchorech.
Mezigenerační konflikt v dětském domově řeší policie
Ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Jiří Groda ukazuje, jakou škodu působí kůrovec.
V boji s kůrovcem má pomoci internetová mapa kraje