Podle kladenského historika Jaroslava Vykouka se totiž opravdový Rozdělov nachází jinde, byť si téměř všichni obyvatelé Kladna, včetně většiny představitelů města, myslí, že rozdělovské sídliště je v Rozdělově.

„K tomuto zmatku přispívá, že i rozdělovská pošta je na uvedeném sídlišti. To ale není pravda. Stačí se podívat na plán na oficiálních internetových stránkách města a uvidíte, že celé sídliště patří ke Kladnu a ne k Rozdělovu," uvedl na pravou míru omyl Jaroslav Vykouk.

Rozdělov podle jeho slov začíná až kostelem sv. Václava. Jeho hranicemi s Kladnem jsou ulice Vašíčkova, Doberská a Sportovců, až po ulici Petra Bezruče ve směru na Velkou Dobrou. V Rozdělově tak leží například areál stadionu Sletiště či aquapark, ne však už bývalý obchodní dům Siréna nebo někdejší kasárna.

Názvy z dob socialismu

A navíc je prý sporný název sídliště nejen proto, že ve skutečnosti v Rozdělově vůbec neleží. „Pokud vím, tak se stále ještě oficiálně jmenuje Vzorné sídliště Vítězného února, byť tento název nikdo nepoužívá. Nikde jsem se ale také nedočetl, že by byl změněn," konstatoval historik.

Do současné doby přetrvaly v Kladně i jiné názvy z dob socialismu. Snad nejmarkantnější jsou Švermov nebo sídliště 9. května. Součástí Kladna jsou i Bresson, Ostrovec či Letná. Nejedná se o žádné samostatné čtvrti. „Ty ve městě tvoří pouze Kladno, Kročehlavy, Rozdělov, Švermov, Újezd, Dříň, Dubí a Vrapice," řekl Jaroslav Vykouk.

Město Kladno v současné době postupně přejmenovává se zpožděním podle zákona více než tři desítky ulic, které mají zdvojené názvy. Ten stanoví, že kvůli elektronizaci veřejné správy a zadávání informací do systému registru územní identifikace, adres a nemovitostí, musí být názvy ulic v rámci každé obce zcela jednoznačné.

Shodné názvy ulic

Po sloučení někdejšího Kladna a tehdy ještě samostatných obcí Švermov a Dubí ale nebylo provedeno přejmenování mnoha ulic a náměstí, které dodnes nesou shodné názvy. To způsobuje komplikace návštěvníkům Kladna a také dopravcům při doručování zboží.

Jak ale uvedl historik Jaroslav Vykouk, mimo jiné auto knih Kladenský tulák a Kladenský uličník, zabývajícími se právě názvoslovím v největším středočeském městě, stálo by za úvahu přejmenovat i Okrsek 0, 2 nebo 4 na sídlišti v Kročehlavech.

Jména ulic by to nezměnilo, ani by to tedy nepřineslo komplikace s výměnou dokladů zde žijících obyvatel. „Určitě by se našlo lepší pojmenování, než tyto stavební názvy," dodal Vykouk.

Čtěte také: Ulice v hlavním městě se zbavovaly komunistických názvů až do poloviny 90. let