Český hydrometeorologický ústav vydal ve čtvrtek výstrahu varující před vysokými teplotami, která v pátek platí po šest hodin: od poledne do šesté večer. Co nám hrozí, spočítají meteorologové na třech prstech: vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučují dodržovat pitný režim a omezit tělesnou zátěž. „Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci; zvláště v zaparkovaných automobilech,“ zní další rada, jejíž nerespektování by mohlo mít i cenu života.

Na celém území kraje však tropický ráz počasí mohou narušit ojedinělé silné bouřky s kroupami – a především s nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Toto varování platí od páteční 15. hodiny do půlnoci. V takovém případě je třeba počítat s možností ojedinělého rozvodnění malých toků i zatopením podjezdů i sklepů; nárazy větru mohou poškozovat stromy nebo způsobit zranění padajícími či poletujícími předměty. Úraz však může souviset i s bleskem nebo kroupami – stejně jako s dopravní nehodou ve špatném počasí. Řidičům lze proto doporučit jediné: v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Obsluha restaurace "U Nevolů" v Křeseticích na Kutnohorsku. V obci bylo opět na některých místech zavedeno nošení roušek.
Nedá se nic dělat. Musíme to vydržet. Lidé na Kutnohorsku opět nasadili roušky

Regiony, kde má páteční teplota převýšit 31 stupňů
- Benešov
- Beroun
- Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
- Černošice
- Český Brod
- Dobříš
- Hořovice
- Kladno
- Kolín
- Kralupy nad Vltavou
- Kutná Hora
- Lysá nad Labem
- Mělník
- Mladá Boleslav
- Neratovice
- Nymburk
- Poděbrady
- Příbram
- Říčany
- Sedlčany
- Vlašim
- Votice
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav