Do Česka by při té příležitosti mělo dorazit možná až 100 tisíc lidí a tomu odpovídající počet motorek. Ti všichni budou mít od 5. do 8. července základnu na výstavišti v pražských Holešovicích.

„Jsem hrdým spoluorganizátorem této akce,“ odpověděl starosta Benešova Petr Hostek na dotaz, zda už o akci ví.

Vranov je jednou ze sedmi obcí, která investuje do budoucnosti.
Čisté vody se lidé napijí až díky domluvě obcí

Co to bude znamenat pro obyvatele Benešova?
České zastoupení Harley-Davidson ve střední a východní Evropě vyhodnotili šéfové z Milwaukee jako nejlepší a nejaktivnější. Proto vznikl právě u nás koncept založený na takzvaných ostrovech. Těch bude po republice několik a bude to například ostrov americký nebo český. A protože je jasné, že těch sto, ale možná i ještě mnohem více tisíc lidí, Praha nepojme, předpokládají organizátoři, že se harleyáři rozptýlí do oněch ostrovů po celé republice. A budou se mezi nimi postupně volně přesouvat a užívat si tam připravený program. Měli jsme už kvůli tomu jednání s ředitelem Harley-Davidson Praha panem Šestákem u paní kastelánky na Konopišti Janou Sedláčkovou.

Na čem jste se domluvili?
Na tom, že jedním z ostrovů bude právě také Benešov. Program, samozřejmě s pořádným jižanským rockem, by se odehrával v konopišťském amfiteátru. Pokračovat by pak mohl v areálu Táborských kasáren, kde by se v té době ještě nemělo stavebně nic dít, ale tamní brownfield na tom bude lépe, než nyní. 

Starosta Benešova Petr Hostek a jeho Harley-Davison Fat Boy. Se stejným modelem jezdil ve filmu Terminátor také Arnold Schwarzenegger.Zdroj: Deník / Kellner Zdeněk

Kdy přesně motorkáři do Benešova přijedou?
Přesný termín zatím není dojednaný.

Jak setkání vidíte vy. Jste majitel Harleye-Davidson modelu Fat Boy, že?
To ano, a protože v komunitě harleyářů žiji a znám ji, vím, že to jsou pohodoví lidé. Většina z nich nejsou úplní chudáci, budou se tady chtít ubytovat, dobře se najíst a napít. A tak by bylo dobré, kdyby v tu dobu bylo v Benešově dostatek whiskey a hovězího. Pak to proběhne v naprostém pořádku. Těším se na to nesmírně a jsem hrdý, že setkání bude právě v Benešově. Samozřejmě sám také pojedu.

A jak tohle obří setkání vnímáte jako starosta Benešova?
Už v květnu, během těch horkých dnů, jsem jako magor jezdil asi dvě hodiny od kostela na Karlově dolů k radnici a zase nazpátek kvůli natáčení upoutávky na Ostrov Benešov, jako na hostitelské město. U videa je ale jen krátká stopáž, takže v něm řeknu jen, že je setkání skvělá věc, že je to pro Benešov čest a také ať si to lidé i z okolí přijdou do Benešova pěkně užít. 

Neobáváte se, že takový příliv lidí s tolika motorkami nemusí být vnímaný úplně pozitivně?
Ještě jsem se nesetkal s tím, že by na motorkáře Harley-Davidson někde reagovali negativně. Myslím, že to bude jedna z nejhezčích a pro obyvatele i z nejatraktivnějších akcí. 

Nemáte obavu, že se Benešov zahltí motorkami a nebude v něm k hnutí?
Ani ne. Na ostrově v Konopišti oslavy začnou a motorky sem do Benešova budou přijíždět postupně, takže ne všichni najednou.

Jak moc se na ten den těšíte?
Moc, už aby to tady bylo, a doufám, že nám všem bude přát také počasí. 

Srazu motorkářů přeje i hejtmanka
Tak, jako dva tisíce let stále platí, že všechny cesty vedou do Říma, bude za rok jasné, že všechny cesty harleyářů do českého hlavního města povedou přes Středočeský kraj. „Proto je vcelku logické to spojení, že střední Čechy budou součástí této obrovské akce,“ uvedla hejtmanka kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. „Já jsem dala záštitu, protože to považuji za velmi výjimečnou akci, a určitě budeme spolupracovat v komunikaci se starosty různých měst, a budeme se snažit je do té přípravy vtáhnout,“ řekla Jaroslava Pokorná Jermanová. Zdroj: www.prahatv.eu

Opuštěná trafika není pro své okolí zrovna hezkou dekorací
Opuštěné trafiky smutně čekají na svůj další osud