K prozkoumání trosek hasiči přivezli tři kynology se psy se speciálním výcvikem, jejichž citlivé čenichy ohlásily dobrou zprávu: žádné zasypané osoby na místě nejsou. To psovodi umějí velmi dobře odvodit z chování zvířat nasazených na prohlídku místa mimořádné události. Stejně jako poznají, kdy pes ohlašuje člověka, jenž zůstal naživu, nebo ucítil tělo, kdy už ani maximální spěch nemůže nic zachránit. Tentokrát psi při opakovaném prohledávání sutin potvrdili prvotní informaci: to, že by v objektu neměl nikdo být – alespoň ne nikdo, kdo tam mělo co dělat – se hasiči dozvěděli hned na počátku, připomněl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

Vozy se srazily na silnici číslo I/38 na 89. kilometru z Kolína na Kutnou Horu.
Vážná nehoda u Nebovid si vyžádala tři zranění, z toho jedno těžké

Přivolán byl i statik, který poničený objekt prohlédl. Rozhodl o stržení narušených částí stodoly, zbytku střechy a obou štítů, které by se také mohly sesypat a představovaly by tak hrozbu pro okolí; včetně provozu na silnici. K jejich shození hasiči povolali těžkou techniku ze záchranného útvaru v Jihlavě.

„Vzhledem k brzkému setmění vyrazil z kolínské stanice také automobilový žebřík, na který byl umístěn osvětlovací balon pro lepší zajištění bezpečnosti při demoličních pracích,“ připomněl Bakalář.

Z Jihlavy přijel takzvaný univerzální dokončovací stroj – rameno se lžící UDS-214 na podvozku Tatra 815-7. „Během demolice musela policie uzavřít silnici a řídit odklon přes okolní vesnice,“ konstatoval mluvčí hasičů. S dodatkem, že ti v sedm večer práce ukončili a místo předali starostovi obce. Ten už se postará o vyrozumění stavebního úřadu – a také sdělí majiteli objektu, co se stalo.

Zasahující jednotky hasičů
- Profesionální jednotky: Hasičský záchranný svor Středočeského kraje Kolín a Kutná Hora; Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR Jihlava
- Dobrovolné jednotky: sbory dobrovolných hasičů Kouřim, Pečky a Plaňany
- Pomoc s dopravou kynologů se psy: HZS Řevnice, SDH Obecnice (až na Příbramsku)

Zdroj: HZS Středočeského kraje