Ve středních Čechách lidé nominovali osm lokalit; v Praze tři. A všech 14 krajích 93, připomněla Denisa Hronová, která je koordinátorku ankety Alej roku. Tu spolek Arnika vyhlásil již 12. rokem.

Zámecká alej v Hořovicích.
Podpořit krásu oblíbené aleje mohou příznivci už jen pár dní

Vítězná středočeská alej se stala jediným stromořadím v kraji, které získalo podporu v řádu stovek hlasů. Michaela Jindřišková, která ji nominovala, ji označila za jedno z nejkrásnějších míst Čelákovic – a to v každém ročním období. „Když chcete jít na procházku, jdete většinou sem, protože víte, že tady vám bude hezky,“ napsala, jak krásně je podél mlýnského „potoka“ v blízkosti Labe.

V Praze zvítězila – a také náskokem o jeden řád odevzdaných hlasů – lipová Alej legionářů u Běchovic, nově vysazovaná od roku 2018 jako připomínka stého výročí vzniku samostatného Československa. Zdeněk Jana, který ji nominoval, upozornil, že součástí je také zastřešená odpočívka pro procházející návštěvníky i cyklisty – a nechybí ani kámen s deskou připomínající památku padlých běchovických legionářů za první světové války.

Jednání pracovní skupiny ke klíčovým dopravním stavbám v Praze a okolí.
Na dostavbu Pražského okruhu se napojí i práce na středočeských silnicích

V celorepublikovém hodnocení zvítězila lipová alej na Uhlířském vrchu u Bruntálu v Moravskoslezském kraji, která získala 1041 hlasů. Celkově výsledky ankety ovlivnilo 7391 hlasujících. „Úplně nádherné číslo,“ komentovala zapojení veřejnosti herečka Petra Vojtková v roli patronky ankety. Její koordinátorka Hronová připomněla, že cílem ankety je přitáhnout k alejím pozornost veřejnosti a upozornit na to, že ke zdravé a fungující krajině patří. „Vzrostlé stromy přinášejí užitek přírodě i lidem. Pomáhají nám například tím, že omezují hluk ze silnice nebo omezují odnos zeminy z polí; také pomáhají řidičům v orientaci při snížené viditelnosti,“ poznamenala. Upozornila současně, že ochrana stromů podporuje přírodní rozmanitost – tedy i živočichy, kteří ve stromech žijí.

Výsledky ankety Alej roku 2022 v Praze
1. Alej legionářů (u Běchovic): 244 hlasy
2. Lipová alej Vidlák (Hostavice): 59 hlasů
3. Břestovcová alej v Lužické ulici (Vinohrady): 53 hlasy

Výsledky ankety Alej roku 2022 ve středních Čechách
1. Čelákovická alej u mlýnského náhonu: 308 hlasů
2. Zámecká alej v Hořovicích: 87 hlasů
3. Jírovcová alej v Čermákových sadech (Rakovník): 86 hlasů
4. Alej porozumění Hostivice: 24 hlasy
5. Svatohorská alej (Příbram): 22 hlasy
6. Alej Písmena (Zdice): 13 hlasů
7. Alej na židovském hřbitově v Odoleně Vodě: 8 hlasů
8. Jabloňová alej u Chvojna: 7 hlasů

Zdroj: Arnika