Uskutečnilo se 35 výstav, diskutovalo se na 37 odborných seminářích věnovaných palčivým tématům a to vše za přítomností věhlasných umělců, uznávaných odborníků a špičkových muzikantů z celého světa. A to je jen zlomek výčtů.

Festival na cestě od zrození k dospělosti provází organizátoři spolku Slovo 21 a Studia Production Saga. Záštitu nad letošním ročníkem převzali ministr kultury ČR Daniel Herman a pražská primátorka Adriana Krnáčová. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

„Jsme rádi, že se festival Khamoro dostal do povědomí široké veřejnosti. Získal si popularitu jak v České republice, tak i v zahraničí. Festival navštěvuje ročně více než 9000 příznivců. Romská kultura je stejně bohatá a rovnocenná jako kterákoliv jiná a prostřednictvím festivalu Khamoro ji tak můžeme prezentovat a tím stavíme most k toleranci, vstřícnosti a vzájemnému poznávání," vysvětlila mluvčí festivalu Soňa Kalejová.

Festival Khamoro odstartoval 29. května a nyní je v plném proudu. Po koncertu současné romské hudby a Gypsy Jazzu čekají oblíbené koncerty tradiční romské hudby, které se uskuteční 2. až 4. června. Těšit se lze na tyto skupiny:

Bengas

Pražské skupině Bengas, která vznikla na podzim roku 2001, se podařil doslova raketový start. Už v roce 2004 přišel obrovský úspěch, když se stala předkapelou Gipsy Kings při jejich koncertě v pražské T-Mobile Aréně. Koncertovala také na všech významných festivalech nejen v Čechách a na Slovensku, ale i v Evropě a v USA.

V jejím podání lze slyšet čardáše, balkánský folklor, písně Romů ze Slovenska, Ruska i Maďarska i rytmy Arábie a Španělska. „Zpíváme o tom, co jsme zažili. Naše hudba spojuje lidi, na koncerty chodí jak Romové, tak Neromové," řekl Milan Horváth, člen kapely Bengas.

Kapela vydala dvě alba Dža/Jdi a Amen Phiras/My jdeme a poté si dala několikaletou pauzu. Nyní ovšem znovu koncertuje v plné síle.

Tekameli

„V Calo, starobylém jazyce Romů ze Španělska, znamená tekameli mám tě rád, chci tě, miluji tě," řekl Jean Soler, kytarista a zpěvák francouzské skupiny Tekameli. „A tento vzkaz chceme předávat dál," dodal.

Jean Soler, Salomon Espinas a Julio Bermudez založili kapelu v roce 1992 a časem je doplnili další hudebníci, až se kapela ustálila v pětičlenné sestavě. V rytmu rumba gitana a flamenca zazní jak rychlé písně, tak dojemné balady, které hovoří o lásce k životu, lásce k rodině i k bohu.

Ač je skupina inspirovaná světoznámými Gipsy Kings, od svých vzorů se odlišuje lpěním na autenticitě romské hudby.

The Zuralia Orchestra

V hudbě rumunské formace Zuralia Orchestra se mísí zvuky trumpet, bicích, kytary, houslí, darbuky, akordeonu, vokálů a klarinetu. Pod vedením Aurela Mirei tak vznikl nový hudební žánr slučující romský folklor s jazzem, reggae, latino a orientální hudbou. To vše v moderním podání.

I když kapela vznikla poměrně nedávno, již se jí povedlo vystupovat na několika významných evropských festivalech, předskakovali nejslavnějšímu balkánskému skladateli a hudebníkovi Goranu Bregovićovi a v mezinárodní soutěži Eurovize prezentovali Rumunsko.

Na festivalu Khamoro mohli kapelu Zuralia Orchestra diváci vidět v roce 2013 a letos se pro veliký úspěch vrací. „Khamoro považujeme za jeden z nejvíce energetických a velkolepých festivalů. Jsme rádi, že se opět vracíme, protože lidé tu jsou skvělí a my se zde cítíme jako doma," řekl Aurel Mirea.

The Gypsa Ensable Giani Lincan

Giani Lincan je jedním z nejžádanějších cimbalistů v Nizozemí. Za doprovodu akordeonu, houslí a kontrabasu potěší všechny milovníky tradiční cimbálové muziky. 

Kapela přináší pestrý repertoár tradičních romských, rumunských a maďarských lidových písní, ale těšit se lze i na vlastní skladby ve stylu francouzského gypsy jazzu.

Tento „cikánský orchestr" za dobu své existence odehrál nespočet koncertů ve východní a západní Evropě a mezi odborníky je považován za jednu z nejlepších romských cimbálových kapel na starém kontinentě.

Russka Roma

Hudba, tanec, věštění, ohnivý temperament, kočovný život… To vše patřilo k tradičnímu životnímu stylu ruských Romů. Mnohé z toho najdeme i v písních kapely Russka Roma. Tato skupina má velmi dlouho tradici: již v roce 1993 vydala své první album klasických písní ruských Romů.

Po velkém úspěchu se na vzniku druhého alba z roku 1995 podílel známý skladatel Vladimír Matetskiy. Následovalo několikaleté celosvětové turné, během kterého Russka Roma odehráli jen v USA 376 koncertů.

Za svou kariéru vystupovali s hvězdami, jako jsou Joe Cocker nebo Bee Gees. Nahráli také několik duetů, mimo jiné s Viktorem Čajkem, Dmitrijem Malikovem a Vladimirem Markinem.

Kočani Orkestar

Makedonská kapela Kočani Orkestar, kterou založil trumpetista Naat Valiov, je jedna z nejoriginálnějších balkánských dechovek, a proto není divu, že koncertuje po celém světě.

Její hudební styl spojuje celou řadu vlivů: tradiční taneční hudbu z Bulharska, Rumunska a Srbska, turecké a bulharské rytmy (včetně charakteristických asymetrických 7/8 a 9/8), prvky rumby a salsy, jazzu a dokonce i indickou filmovou hudbu.

Skupina prošla v průběhu let několika změnami v sestavě, přesto se jí podařilo udržet svěžest a ducha kapely.

Defilé účinkujících

Všechny kapely mohou také lidé vidět pohromadě v pátek 3. června na defilé účinkujících, které startuje v pravé poledne z Václavského náměstí a končí na Staroměstském náměstí.

„Celkem centrem Prahy projde asi tři sta umělců včetně patnácti amatérských i profesionálních tanečních souborů z České republiky. Díky průvodu budete moci poznat pestrost a rozmanitost romské hudby i kultury," zve na jednu z nejatraktivnějších akcí art director a producent festivalu Khamoro Džemil Silajdžić.

Řada doprovodných akcí

Festival Khamoro nabízí i řadu doprovodných akcí. Za hudebního doprovodu pražské skupiny Bench Band lze ve čtvrtek 2. června navštívit vernisáž výstavy dřevěných soch a hraček od profesionálního romského řezbáře Matěje Holuba s názvem: "… A možná přijede na koze", která se uskuteční ve Slovenském domě. Další výstava Roma Resistance bude k vidění v pátek 3. června v Goethe Institutu.

Zájemce jistě zaujmou také umělci, kteří budou na pražské chodníky vytvářet 3D obrazce s romskou tématikou. Dále návštěvníky čeká v pátek 3. června Dětský den Khamororo v parku Portheimka v Praze 5 a ve stejný den i pestrobarevný průvod účinkujících centrem Prahy.

Součástí festivalu je i odborný seminář, na němž budou romští i neromští experti z celého světa diskutovat o romském občanském aktivismu. Podrobný program se nachází ZDE.

Čtěte také: V pátek bude v centru Prahy průvod účastníků festivalu Khamoro