Pro vyjížďky do středních Čech navíc výletníci využívají také půjčovnu ve stanici Praha-Smíchov, která má otevřeno celoročně. Ty středočeské budou v provozu až do konce října, připomněl Petr Pošta z centrály Českých drah. „K dispozici jsou krosová kola a horská kola, v některých stanicích navíc také elektrokola a koloběžky,“ upozornil. Koloběžky nabízejí stanice na pražském Smíchově a v Nymburce, elektrokola pouze Smíchov.

Obnovení provozu sezonních cyklopůjčoven v železničních stanicích ohlásily o velikonočním víkendu České dráhy.Zdroj: České dráhy

Udělat minianketu zaměřenou na poskytování těchto služeb se Deníku nepovedlo. Mezi oslovenými cestujícími se nepodařilo zastihnout ani jediného, který by měl s půjčováním kola na nádraží zkušenost. Deník pouze zaznamenal kritické hlasy k údajným problémům týkajícím se omezených možností převozu kol ve vlacích (pokud se nejedná o speciální výletní cyklospoj jezdící o víkendech – nebo o cyklobus, který rovněž v barvách Českých drah vyjede na trasu Dobřichovice–Mníšek pod Brdy–Kytín poprvé 7. dubna). A také výhrady k 30korunovému tarifu za přepravu kola ve vlaku. Naopak kola z železničních půjčoven se na vybraných tratích přepravují v osobních a spěšných vlacích zadarmo – a lze je také vrátit v jiné stanicí, než kde byla vypůjčena.

Při soutěži beránků nepřišlo nazmar ani sousto
Při soutěži beránků nepřišlo nazmar ani sousto

Služeb železničních cyklopůjčoven podle Poštových slov loni v Praze a v okolí loni využilo 1638 zákazníků – o 130 více než v roce 2016. V Polabí to bylo 736 cykloturistů – přičemž nejvyužívanější byly půjčovny ve stanicích Poděbrady (265 výpůjček), Nymburk hl. n. (179) a Kolín (106). Rekord (a to celorepublikově) drží pražský Smíchov s 902 loňskými výpůjčkami. Tam prý často přicházejí cizinci, kteří si nejen chtějí vyšlápnout za město, ale také bicykl využívat k pohybu po hlavním městě.

Po celé republice funguje celkem 67 železničních půjčoven – a v dalších 24 stanicích jsou kola dostupná po předchozí objednávce. Největší zájem o výpůjčky zaznamenávají železničáři na jihu Čech.


Středočeské tratě s bezplatnou přepravou vypůjčených kol v osobních a spěšných vlacích:
- tratě 171 a 173: Praha-Smíchov–Beroun
- trať 011: Praha–Kolín
- trať 014: Kolín–Ledečko
- trať 060: Poříčany–Nymburk
- trať 061: Nymburk hl. n.–Rožďalovice
- trať 070: Praha hl. n.–Loukov u Mnichova Hradiště
- trať 071: Nymburk hl. n.–Mladá Boleslav hl. n.
- trať 076: Mělník–Mšeno
- trať 072: Lysá nad Labem–Mělník
- trať 230: Kolín–Čáslav
- trať 231: Praha–Nymburk–Kolín
- trať 232: Lysá nad Labem–Milovice
- trať 235: Kutná Hora hl. n.–Zruč nad Sázavou

Zdroj: České dráhy

Hudlická rozhledna Máminka
Oslava Velkého pátku přilákala stovky turistů