Soutěž v těchto dnech vstupuje do svého velkého finále, a aby dolnobousovská radnice vyhrála, sbírá každý hlas, kterým by překonala konkurenci dalších čtyřiatřiceti radnic z celé České republiky. Soutěž potrvá do konce října.

Na seznamu je například radnice z Hustopečí, Nymburka, Sedlčan, Sázavy, nechybí ani Frenštát pod Radhoštěm, Šumperk, Vrchlabí či Valašské Klobouky. Hlasovat lze ZDE.

Dolnobousovská radnice se nachází na jižní straně tamního náměstí T. G. Masaryka a místu dělá skutečně čest. Celý loňský rok totiž trvala komplexní rekonstrukce městského úřadu.

„Budova byla víceméně za hranicí životnosti, a tak po zásahu řemeslníků zbyly prakticky jen obvodové zdi a několik vnitřních příček," sdělil již starosta Miroslav Boček.

Radnici je 155 let

Budova tamní radnice pochází z roku 1861 a podle starosty dostala rekonstrukci k půlkulatému výročí 155 let.

Stavba je už na první pohled líbivá. Součástí je totiž čtyřpatrová čtyřhranná věž zasazená do středu radniční střechy. Ve třetím patře je jedno kulaté okno z každé strany. A ve čtvrtém patře se nachází tvarově obdobné ciferníky hodin. Věž je ukončena nízkou střechou se špicí.

Interiér je však nový. Kromě nábytku výměnou prošly rozvody vody, elektroinstalace, topení, vedení kabelů informačních technologií a dokonce zde mají návštěvníci k dispozici také výtah.

Prostor, který dosud sloužil jako půda, a hromadily se tam nepotřebné věci, se proměnil v zasedací místnost pro zastupitele či v malou galerii. Od otevření, které se uskutečnilo na konci května, má Dolní Bousov nový městský prapor i znak.

Čtěte také: Prostějov má nejkrásnější radnici v republice, díky internetové anketě