„Byl to nápad výkonného výboru okresu, tak jsme to zkusili uspořádat. Obeslala jsem proto všechny sbory dobrovolných hasičů na Mělnicku," řekla hospodářka okresní organizace, které účast potvrdilo pouze patnáct hasičů ze Střem, Blat, Ovčár, Nedomic a ze Želíz.

„Je to také tím, že hasiči dávají krev většinou jednotlivě nebo mají své party, někdo možná nemohl kvůli práci nebo zdravotnímu stavu," domnívala se Hana Michálková, která k návštěvě mělnického odběrového střediska přesvědčila i dva nové dárce.

Jedním z nich byl i Tomáš Klobása ze Sboru dobrovolných hasičů Ovčáry - Nedomice. „Strach z odběru nemám, protože jsem s odběry krve u lékaře neměl nikdy problémy," řekl před prvotním vyšetřením osmnáctiletý hasič, který ve své rodině bude prvním dárcem krve.

Ze zkoušky už přes osmdesát odběrů

Do křesla v centru usedla i organizátorka akce, která krev začala dávat už ve dvaceti letech. „Když se mi narodilo první dítě, říkala jsem si, že to půjdu zkusit. Nějak na mě zapůsobilo to, že některé malé děti potřebují transfuze, které to mé naštěstí nepotřebovalo," připomněla Hana Michálková, která má za sebou už třiaosmdesátý odběr.

Hromadný odběr krve, který se nejdříve musí předjednat na odběrovém středisku, by ráda uskutečnila i příští rok. „Podle mě by ideálním termínem byl svátek Floriana," doplnila.

Čtěte také: Berounští gymnazisté se řídí heslem Daruj krev, daruješ život