INDEX DENÍKU pohledem kraje
MĚLY BY BÝT PAMÁTKY V ČESKÉ REPUBLICE PŘÍSNĚJI CHRÁNĚNY?



Více než dvě třetiny oslovených Středočechů 68 procent respondentů si myslí, že by památky v ČR měly být přísněji chráněny. Opačný názor má 32 procent osob. Na otázku odpovídaly osobnosti z nejrůznějších oblastí.

„Kraj vlastní 76 památek, kromě nich v letošním roce přispěje i soukromníkům či obcím, dohromady plánujeme vydat přibližně 15 milionů korun," vysvětlil náměstek hejtmanky pro kulturu Daniel Marek.

Žhavým tématem je v současnosti zámek v Buštěhradu. Část vlastní město, tři čtvrtě objektu je ale kraje. Město Buštěhrad usiluje o to, aby se i zbytek budovy převedl do jeho vlastnictví. Na podporu záměru dokonce vznikla petice. „Věc se bude projednávat v zastupitelstvu v září, podle mých informací to ale vypadá, že by mohlo k převodu dojít," uvedl náměstek. Podle jeho slov ale ve vzduchu stále visí otazník, zdali by město dokázalo najít dostatek financí na potřebnou rekonstrukci.

Vedení kraje navíc chystá dokument, který by měl majitelům kulturních památek usnadnit orientaci v dané problematice. „V této „kuchařce" se snažíme vysvětlit, na koho se můžou majitelé obrátit, o jaké granty požádat při hledání finančních prostředků a podobně," popsal Marek. Příručka by měla být hotová do konce června, vedení kraje by ji chtělo uveřejnit během letních měsíců.

Opět se spoléhá na stavebnictví.
Audit Deníku: Stavební zákon. Všichni ho chtějí, shodnout se nedokážou

VYŠKRTNUTÍ ZE SEZNAMU UNESCO PRAZE NEHROZÍ

Metropole si v letošním roce připomíná 25. výročí od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. V předchozích letech se ale několikrát objevily informace, že by Praze mohlo hrozit vyškrtnutí z prestižního seznamu. Komise UNESCO se zajímala například o stavbu mrakodrapů na Pankráci, opravu Karlova mostu nebo budování tunelového komplexu Blanka.

Pražští památkáři ale uklidňují v tom smyslu, že zmiňované kauzy byly vyvolány uměle. Podle ředitele Národního památkového ústavu v Praze Ondřeje Šefců by například vybudování Blanky těžko mohlo vést k tomu, aby byla metropole ze seznamu vyřazena. (jk)

Z odpovědí panelistů
Roman Šulc, vedoucí pracovník v oblasti dopravy, Kolín
Ano. Rozhodně a nekompromisně.

Pavel Kárník, ředitel knihovny, Kolín
Ano. Někdy by však měli být chráněni občané před památkáři.

Miroslav Horáček, kontrolor kvality, Kolín, vedoucí skupiny historického šermu Páni z Kolína
Ano. Především by se neměly vydávat do rukou církve, která na ně ztratila nárok již dávno a byla za to dvakrát v minulosti odškodněna.

Základní škola. Ilustrační foto.
Audit Deníku: Rostou platy. I blbá nálada