Závod, pořádaný Českým coursing clubem, je věnován nejen vlkodavům, ale také všem ostatním plemenům, s papíry i bez nich, dokonce i voříškům. Musí mít v sobě ale touhu lovit a pronásledovat kořist.

Při coursingu totiž psi pronásledují třapec, nahrazující běžícího zajíce, který je tažen terénem prostřednictvím kladek a elektrického navijáku. A mění směr. Nejde přitom o čas, ale o výkon psa, hodnocený rozhodčími. V coursingu uspěje pes, který je chytrý a vytrvalý, má v sobě lovecký pud a dokáže správně nadbíhat.

Na startu na louce na Strachově bylo na psech vidět, jak strašně se na závody těší. Většina z nich to dávala najevo celým tělem. A štěkáním. Se svými dvěma cairn teriéry přijeli do Kralup nad Vltavou i manželé Sedláčkovi z Plzně. Čtyřletý Ganymedes závodil a šestiletý Danaos, který má sice licenci, ale už ne závodní kondici, si zaběhal pro radost z lovu.

Cairn teriéři Ganymedes  a  Danaos, které coursing baví, přijeli do Kralup nad Vltavou s Jiřím a Beátou Sedláčkovými až z Plzně.Zdroj: Deník/Petra Špitálská

Právě ta je podle Jiřího Sedláčka zásadní. „Jak to v psovi není, nemá cenu se coursingu věnovat," vysvětlil, že cairn teriéři jsou lovecké plemeno, které lov baví.

O coursing se Sedláčkovi začali zajímat v době, kdy se svými zvířaty přestali jezdit na výstavy. „Chtěli jsme se psy něco dělat, tak jsme se pustili do kurzů a později i do závodů," uvedli.

Na cairn teriérech je podle nich nejlepší, že jsou plemenem zdravým a odolným. „Mají dobrou povahu, ale dost svéráznou," řekla Beáta Sedláčková. „Jsou to teriéři, poslušnost není jejich silnou stránkou, musíte se více věnovat výcviku, nebo se smířit s tím, že nebudou dokonale poslušní," dodala.

Péče o cairn teriéry prý není náročná, potřebují ale hodně pohybu a péči o nelínavou srst trimováním, tedy ručním vytrhávání odumřelé srsti.

Čtěte také: Čeští celníci chtějí vycvičit víc psů na vyhledávání bankovek