Na platební kartu

Nově postačí i jiná karta, kterou většina lidí jak jako tak nosí s sebou: platební karta Visa nebo MasterCard, ale i slevová In Karta Českých drah. Umožní to změny, jež pražský Operátor ICT dolaďuje s organizacemi Ropid (Regionální operátor Pražské integrované dopravy), IDSK (Integrovaná doprava Středočeského kraje) i s jednotlivými dopravci.

Nákup jízdného v podobě předplatního kuponu bude nadále možný na prodejních místech, změní se ale možnosti nákupu přes internet. E-shop Dopravního podniku hl. m. Prahy bude fungovat v nové podobě – a nově spuštěn bude e-shop Lítačky. Umožní nákupy měsíčních, čtvrtletních i ročních kuponů, přičemž tyto časové jízdenky už nebude třeba nahrávat na kartu ve validátoru. Aktivní jízdenka bude k příslušné kartě přiřazena do hodiny po zaplacení.

Svatba britského prince Harryho a jeho ženy Meghan
Mít doma Meghan nebo Harryho? Není problém

Jízdné přes mobil

Bez papírové jízdenky se již za čtvrt roku budou moci obejít i pasažéři cestující v rámci jednotlivých jízd. Ano, v hlavním městě to je díky SMS jízdence možné už dávno – chystá se však úplná novinka. Mobily se ovšem také uplatní. Aplikace PID Info pro chytré telefony, která v rámci jízd hromadnou dopravou po Praze a středních Čechách vyhledává spojení, se totiž od 1. srpna změní v PID Lítačku. Už název naznačuje rozšíření funkčnosti: umožní nákup krátkodobých jízdních dokladů s platností do tří dnů.

O tom, zda plánované termíny budou platit, však pochybuje Karel Vyhnálek na serveru MHD86.cz, který hromadnou dopravu v metropoli dlouhodobě sleduje a zná mnohé ze zákulisí. Upozornil, že při zavádění multikanálového odbavovacího systému očekává zdržení, odvíjejí se od tahanic s někdejším správcem opencard (jejichž důsledky prý dopadají i na dobíjení jízdného dopravním podnikem). Vyhnálek poznamenal, že zatím nenarazil na informace o již běžících školeních prodejců jízdného, řidičů a technických pracovníků.

Podle zjištění celníků si lidé nechávají posílat padělané a nekvalitní výrobky, které mohou být i škodlivé a nebezpečné.
Padělků značkových věcí našli celníci spousty