Předávání medailí se uskutečnilo tradičně pod záštitou Českého červeného kříže zastoupeného ředitelkou okresního sdružení Renatou Šimonovou. Pro bezpříspěvkové dárce bylo připraveno 89 vyznamenání stříbrnou medailí za 20 bezplatných odběrů, 37 vyznamenání zlatou medailí za 40 odběrů a dokonce 
17 zlatých křížů 3. třídy za 80 odběrů.

Poděkování z nemocnice

Předat ocenění a poděkovat dárcům za jejich ochotu darovat nezištně krev pro zdraví a často záchranu životů přišli ředitel benešovské nemocnice Oldřich Vytiska a primář transfuzního a hematologického oddělení Vladimír Bouček.

„Je mi ctí, že jsem mohl předat ocenění dárcům krve, kteří si to dle mého názoru velmi zaslouží, jelikož tímto svým přispěním nezištně pomáhají zachraňovat lidské životy," uvedl ředitel nemocnice Oldřich Vytiska.

„Občas se dostáváme do situací, kdy nám některé skupiny krve chybí. V takové nouzi, obvoláváme dárce z naší kartotéky a jsme moc rádi, že jsou ochotni do druhého dne přijít a svou vzácnou krevní skupinu darovat. A za to bych jim chtěl jménem našeho transfuzního a hematologického oddělení poděkovat. Pomáhají nám tak při léčbě našich pacientů a pacientů z příbramské a motolské nemocnice, kterým také dodáváme krev," poděkoval dárcům primář Vladimír Bouček.

Zaměřeno na prvodárce

V loňském roce bylo na transfuzním a hematologickém oddělení benešovské nemocnice odebráno kolem pěti tisíc dárců a získáno zhruba 8500 dávek krve. I když je seznam dobrovolných dárců široký, vítá transfuzní a hematologické oddělení benešovské nemocnice i nové dárce.

Proto se oddělení zapojuje do projektů, jako je Daruj krev s Mary Kay a Daruj krev s Českým rozhlasem, které jsou primárně zaměřené na prvodárce, tedy ty, kteří dosud krev nedarovali.

Čtěte také: Policisté z Kladenska se zapsali do registru dárců kostní dřeně

Jana Helm Musilová