Vlastní peněženka, ale také doprava, úroveň zdravotnictví na venkově nebo působení zločinců – ať už řádí v ulicích, nebo sedí na vlivných postech a nechávají se zkorumpovat. To jsou oblasti, na jejichž stav Středočeši pohlížejí s největším znepokojením. Naopak velmi pozitivně obyvatelé kraje vnímají život v pěkném prostředí nabízejícím řadu příležitostí. Ukázal to exkluzivní průzkum Střediska analýz a empirických průzkumů SANEP provedený pro Deník.

Přes tisíc odpovědí

Prostřednictvím internetu se společnost SANEP mezi 27. srpnem a 2. zářím dotazovala 1084 respondentů starších 18 let, představujících reprezentativní vzorek obyvatel Středočeského kraje z hlediska věku, pohlaví, příjmů i vzdělání. Stejný průzkum byl pro Deník proveden i v dalších krajích; v celorepublikovém měřítku představují Středočeši 12,1 procenta dotázaných. V souladu s údaji Českého statistického úřadu měly mezi respondenty mírnou převahu ženy – bylo jich 51,1 procenta. 

Kominík
Z komínů se začíná kouřit. Kdy je naposledy viděl kominík?

Problém? Doprava i ceny

Závěry z vyhodnocení odpovědí na položené otázky jen potvrzuje součást průzkumu, kdy klady a zápory dotázaní pojmenovávali vlastními slovy. Nejvíce si cení dostupnosti hlavního města, životní úrovně, přírody a životního prostředí i občanské vybavenosti většiny obcí. Naopak je trápí ceny potravin, likvidace malých prodejců, nízké platy, hustota stále narůstající dopravy, korupce, nedostatek vody – a také hrozba arabského světa.

Cena za vodu, které navíc není dost. To Středočechy pálí nejvícZdroj: Deník / Holakovský Milan

Devět pražských hasičů odjelo na cvičení MOLDEX 2017.
Specialisté českých hasičů uplatní své dovednosti až v Moldávii