V době odjezdu na víkend hrozí náledí nejen po celých středních Čechách, ale i v okolních regionech včetně Prahy. A to v poměrně masivním měřítku. Varování s vysokým stupněm nebezpečí vydal ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav od páteční 16. hodiny do desáté dopolední v sobotu.

Na svědomí to bude mít pohyb mělké tlakové níže, jejíž vlivy nejen zaznamenaly vědecké počítače, ale mnozí vnímavější lidé ji „cítili v kostech“ už od čtvrtečního dopoledne. Její postup přes Rakousko nad Slovensko a Maďarsko otevře cestu pro proudění studeného vzduchu od severu. Směrem k jihu se postupně (nicméně rychlým tempem) bude ochlazovat – a vozovky i chodníky mokré po dešti začnou od pátečního večera a během noci namrzat. Už vpodvečer a během noci na sobotu se může přidat i sněžení. Někde se s úpornou vytrvalostí může náledí udržet i po zbytek sobotního dne.

Mimořádnou pozornost by aktuálnímu stavu vozovek i chodníků měli věnovat řidiči i pěší – a oběma skupinám lze jen doporučit opatrnost při pohybu na kluzkém povrchu. Řidičům lze také poradit, aby sledovali dopravní zpravodajství – a chodci by v případě, že jde o lidi starší nebo méně mobilní, měli zvážit, zda je nutné vycházet ven.

Ilustrační foto.
Nehoda na dálnici: kolonou těžko projedou i vozy s majáky
Dálnice D10
Bourání mostu na silnici u Brandýsa omezí i provoz na dálnici