V rámci kraje se výstraha platící od středeční deváté do osmnácté hodiny vztahuje na Benešovsko, Berounsko, Kladensko, Kolínsko, Kutnohorsko, Prahu-východ, Prahu-západ, Příbramsko a Rakovnicko; jen Mladoboleslavsko na severovýchodě by mělo být bezpečné. Jinde může čerstvý jižní až jihozápadní vítr dosahovat v nárazech až 70 km/h. To se označuje za „bouřlivý vítr“ či „čerstvý vichr“, kdy mohou padat odlomené větve i celé stromy – a vzpřímená chůze proti větru je prakticky nemožná. Odpoledne se vítr má změnit na západní a během večera zeslábnout.

Záchranka. Ilustrační foto.
Novoroční oslavy nezalila jen kvanta alkoholu. Také dost krve

S vichrem musejí počítat i lidé, kteří se vydají do hlavního města či na Plzeňsko nebo Karlovarsko. Naopak řidiči, kteří zajedou do některých regionů Pardubického, Královéhradeckého či Libereckého kraje by měli být ostražití, aby je v podhorských oblastech nezaskočila nová sněhová pokrývka; s intenzivním sněžením bude spojeno i snížení dohlednosti. 

Varování je určené především právě motoristům – a také výletníkům: jedni i druzí by měli počítat se škodami na lesních porostech a s četnými polomy. Zvlášť tam, kde nasněží, mohou šoféři očekávat problémy se sjízdností, přičemž vyloučen není ani vznik kalamitní situace. Vyplatí se proto sledovat dopravní zpravodajství. Těm, kteří si volno ze sklonu roku ještě prodloužili pobytem na horách, je pak určeno doporučení omezit túry (zejména se nevydávat do hřebenových partií). 

Požár ve Svárově
Noc oslav na přelomu roku přinesla desítky drobných požárů
Ilustrační foto.
Meteorologové: Sníh se v lednu objeví i v nížinách