Snad každý z města si totiž dobře pamatuje na to, že na jaře zbýval už jen pověstný malý krůček k tomu, aby ministerstvo vnitra 
z opuštěného objektu 
v Pražských kasárnách zřídilo zařízení pro azylanty.

Zařízení, které se jmenuje obdobně, azylový dům, zase hodlá vybudovat radnice. Benešovský deník o tom psal už loni v červenci. Od té doby se v realizaci záměru odehrály jen veřejnosti neviditelné, administrativní kroky. Ale s nimi Benešovem už dvakrát prolétla tsunami přehnaně hysterické reakce veřejnosti založené na smyšlené informaci, že do města přijdou azylanti z Asie a Afriky.

„Žádní azylanti do Benešova nepřijdou," uklidňuje vášně starosta Benešova Petr Hostek. Kvůli tomu také radnice minulý pátek zorganizovala tiskovou konferenci nikoliv v zasedačce úřadu na Masarykově náměstí, ale v Táborských kasárnách. Právě tam totiž azylový dům vznikne, o čemž vedení města hovořilo znovu i při posledním veřejném jednání zastupitelstva.

Provizorium v kasárnách

Než skutečný azylový dům v objektu, kde je nyní zimní noclehárna vznikne, dostali lidé bez domova možnost ubytovat se v jiném objektu v Táborských kasárnách. V provizoriu, které pro účel ubytování bezdomovců nechala stavebně upravit radnice za 400 tisíc korun, je ve třech pokojích sedm míst a až na jedno jsou všechna obsazená.

Dispozice patrového objektu, který je využívaný jen v přízemí, neumožňovala prostory stavebně oddělit tak, aby je mohli využívat jak muži, tak ženy. Služba je určena pro lidi, kteří mají šanci se vrátit k běžnému životu a sami při tom usilují o vykročení tím správným směrem. Na to budou mít v azylovém zařízení celých dvanáct měsíců.

I tito lidé ale procházejí tříměsíčním „zkušebním obdobím". Pokud se neproviní proti ubytovacímu řádu, budou moci zůstat ještě dalších devět měsíců. Regulérní azylový dům má vzniknout v prvním patře objektu, kde je nyní zimní noclehárna pro bezdomovce. Stavební úpravy si vyžádají 20 milionů korun a pomoci by mohly dotace.

Čtěte také: Evangelický farář přiznal, že proti azylantům v Benešově není