Strach z toho je na místě. Před nedávnem totiž Benešov prohrál při dražbě „bitvu" o objekt Českých drah v Jiráskově ulici. Ten je také na dohled gymnázia a hned po jeho prodeji z něj soukromý vlastník udělal ubytovnu. A s ní do tiché ulice přišly hlučné problémy. Teď by se situace mohla opakovat.

O konci školy informoval Deník už před letními prázdninami. A už tehdy bylo jasné, že Střední školu ekonomiky, obchodu a služeb její zřizovatel, Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Coop), dál provozovat nechce. V tu dobu už Benešovem kolovaly zvěsti, že se tak velkého objektu jeho vlastník bude horko těžko zbavovat pro jiné účely, než zřízení ubytovny.

A právě v tu chvíli se iniciativy chopila radnice a projevila o školu i její někdejší internát, stojící v zadním traktu u sportovní haly Základní školy Jiráskova, zájem. Vyvolaly ho potřeby na rozšíření prostor pro činnost domu dětí a mládeže, základní umělecké školy a také Základní školy Jiráskova. 

Nepodepsaná dohoda

Benešov při jednání s představiteli Coopu, jehož prvotní nabídka na prodej školy směřovala na město, zjistil, kolik za objekt chce. Při následném veřejném jednání zastupitelstva vedení Benešova dostalo volnou ruku a mohlo do nákupu investovat i více, než vlastníkem oznámených 12 milionů korun.

„Ještě před tím jsme si ale nechali udělat i statický posudek, a když bylo vše v pořádku, domluvili jsme se s Coopem," líčí postup města jeho starosta Petr Hostek s tím, že dohoda, byť nepodepsaná, avšak zadokumentovaná emailovou korespondencí, by měla platit.

Proto vedení Benešova čekalo, až ho Coop vyzve k podpisu smlouvy. To se ale dosud nestalo. Podle Petra Hostka také proto, že se představitelé Coopu zapírali a nebylo s nimi možné téměř měsíc navázat kontakt.

Výrazně lepší nabídky

„Pak jsme ale získali z jiného místa Coopu informaci, že bychom měli být na pozoru, protože zákulisními jednáními do děje vstoupil někdo další, kdo město předskočil," sdělil starosta Benešova Petr Hostek a připomněl ještě, že cena, kterou nabídl někdo jiný, byť ji nezná, je pravděpodobně srovnatelná s tou, kterou je ochotno uhradit město. A právě proto by prý bylo zajímavé zjištění, co za postupem Coopu stojí.

Situaci okomentoval také místopředseda představenstva Coopu Ladislav Kravák. „O tom, co uděláme, jsme už zhruba rozhodnuti, ale u konce případ zatím není. S Benešovem jsme jednali, město bereme stále v potaz, ale dostali jsme jiné, výrazně lepší nabídky. Případ chceme dořešit ještě letos," sdělil Ladislav Kravák.

Pokud Benešov objekt v Husově ulici nezíská, hrozí, že by v něm mohla vzniknout zmiňovaná ubytovna. „Komplikace, které nám vzhledem k bezpečnosti ve městě způsobují obyvatelé ubytoven v centru, jsou takové, že si nedovedu představit, že by město povolilo další rozvoj tohoto druhu podnikání," řekl Hostek.

Závazek obou stran

A jaké páky k zamezení vzniku ubytovny radnice má? Například územní plán. Pokud je objekt určen pro školství, těžko může být využíván pro jiné účely. „Nechali jsme si zpravovat právní rozbor, který by měl říci, do jaké míry byla naše jednání s Coopem závazná," potvrdil Petr Hostek s tím, že rozhovory byly vedeny jako obchodní jednání, které vyústilo v závazek obou stran o tom, že jedna prodá a druhá koupí.

Naději ale dává Hostek také tomu, že by se v Benešově mohla znovu vzedmout vlna protestu, který občané iniciovali v době, kdy ministerstvo vnitra chtělo ve městě ubytovat migranty.

Čtěte také: Benešov vyčlenil dvanáct milionů korun na nákup opuštěné učňovské školy