Třeba na výjezdu z Prahy po dálnici D10 k Mladoboleslavsku bourala tři auta na šestém kilometru, kde dálnice byla i uzavřena. Za sjezdem na Horní Počernice se před místem, kde v levém jízdním pruhu zůstalo osobní auto nabourané do svodidel, vytvořila kolona.

Na dálnici se v Praze bouralo také na výjezdu z metropole na k Berounsku po D5: nehoda na jejím nultém kilometru, za mimoúrovňovým křížením s Pražským okruhem na exitu 23, se obešla bez zranění.

Čtvrt hodiny před osmou se dvě osobní auta srazila na výjezdu z hlavního města k Benešovsku po D1: na dálničním kilometru 4,4 před úrovní Újezdu u Průhonic. V protisměru, na příjezdu do Prahy po D1, se pak za Průhonicemi srazilo osobní auto s vozem silničářů.

Ilustrační foto
Další ohnisko ptačí chřipky na Boleslavsku. Chovateli uhynuly slepice

Rovněž na D10 se stala nehoda na Mladoboleslavsku, kde na 52. kilometru poblíž Bakova nad Jizerou v půl šesté havarovalo auto mimo dálnici.

Právě okres Mladá Boleslav patřil časně ráno ke středočeským oblastem, které vlivy počasí zasáhly nejcitelněji. A to včetně hlavních tahů. Řidiči zde měli problémy třeba na silnicích I/38 z Mladé Boleslavi na Bělou pod Bezdězem a Doksy nebo na I/16 na obou stranách od Mladé Boleslavi. Jak severovýchodním směrem na Jičín, tak při jízdě na jihozápad k Mělníku.

Uvízlé kamiony

Právě na této trase při pomezí Mladoboleslavska a Mělnicka, mezi Beznem a Mělnickým Vtelnem, uvízly kamiony na kluzké vozovce u obce Nemyslovice. Před pátou ranní kvůli nim silnice zůstala neprůjezdná. Již po čtvrté hodině policisté varovali také před problémem na silnici II/268 taktéž na Mladoboleslavsku: u obce Obruby omezil průjezd kamion, jenž na sněhu částečně sjel do příkopu – a řidiči mohli projíždět pouze kyvadlově.

Bez zranění se na Mladoboleslavsku v pět ráno obešla nehoda osobního auta u obce Klášter Hradiště nad Jizerou.

Na některých místech tohoto okresu navíc časně ráno komplikovaly provoz padlé stromy – například u Horní Bukoviny nebo Branžeže či přímo v Bělé pod Bezdězem; nejprve v Mladoboleslavské ulici, pak i v Papírenské. Na silnici II/276 u Bělé spadlo v úseku dlouhém půl druhého kilometru dokonce šest stromů krátce po sobě!

Ostatně – jen během noci do rozednění zaznamenali středočeští hasiči dvě desítky výjezdů spojených s odstraňováním spadlých stromů (během noci zejména na Benešovsku a Nymbursku).

Spadané stromy

Padlý strom a nákladní auto uvízlé na kluzkém povrchu zatarasily na Mladoboleslavsku průjezd po silnici II/610 v osadě Hoškovice u Mnichova Hradiště. Rovněž u Mnichova Hradiště, tentokrát na silici II/277 v lokalitě Sychrov nedaleko mostu přes Jizeru, dokonce čtvrt hodiny před osmou spadl strom na osobní auto – naštěstí bez zranění. Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje informovala, že během noci vyjela na komunikace druhé a třetí třídy ve středních Čechách veškerá dostupná technika: sypacích vozů bylo 162.

V půl sedmé bourala dvě osobní auta na silnici I/11 i na Nymbursku poblíž hranice s Královéhradeckým krajem; poblíž obce Dlouhopolsko.

Bouralo se ale například i v Ovčárech na Kolínsku. Nehoda, k níž zde došlo v šest ráno na silnici II/328 nedaleko fotbalového hřiště, se naštěstí obešla bez zranění.

Čtvrt hodiny po šesté byl bohužel zásah záchranářů nutný u nehody v kladenském okrese, kde na silnici II/101 u Stehelčevsi havarovalo osobní auto mimo vozovku.

Ilustrační foto
Chřipka se nyní drží v pozadí v Praze i okolí. Přesto dokáže i zabíjet

S houstnoucím provozem v ranní dopravní špičce nehod přibývalo. V Bakovské ulici v Mladé Boleslavi se čtvrt hodiny před sedmou střetly autobus a osobní auto; naštěstí bez újmy na zdraví. Bez zranění se po sedmé obešla i srážka dvou osobních aut u obce Chotětov rovněž na Mladoboleslavsku. Zdravotničtí záchranáři však museli před osmou hodinou zasahovat na silnici třetí třídy u obce Vinec v zázemí Mladé Boleslavi, kde se srazily dodávka a osobní auto.

Jen o pár minut později se osobní auto a dodávka střetly také na silnici I/9 v Liběchově na Mělnicku; aktéři nehody v tamní Rumburské ulici vyvázli bez úrazu.

Ilustrační foto.
Choroba prasat: Noční můra pejskařů. Na Zbraslavi utratili nakaženého teriéra

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varující před dopady sněžení platí až do středečního odpoledne.

Dopady počasí potrápily cestující. Lidé vyhlíželi autobusy, některé marně  
Návrat zimního počasí spojeného se sněžením ve středu 18. ledna na sklonku noci a pak i během rána potrápil nejen řidiče, ale i cestující. Kvůli špatné sjízdnosti se mnohé spoje nevyhnuly zpozdění – a některých autobusů se pasažéři nedočkali vůbec.

Centrála Pražské integrované dopravy zaznamenala, že komplikace spojené se sněžením ve středních Čechách poznamenaly provoz na 56 linkách příměstských a meziměstských autobusů; v největší míře na Mladoboleslavsku a Mšensku. Nevyhnuly se však ani vlakům. Železniční dopravu postihly nicméně v menším rozsahu: zasněžená výhybka v Nymburce omezila ráno spojení do Poříčan, na Mladoboleslavsku strom spadlý na trať zastavil provoz mezi Bakovem nad Jizerou a Mladou Boleslaví.